Varför Hundar Chase katter?

Det faktum att hundar jagar katter har en påtvingad och ibland orättvis stereotyp, vilket kan ses i skämtteckningar skildrar pågående rivaliteten mellan de två husdjur. Andra gånger är hundar helt enkelt ses som alltför dominerande och aggressiv, och vill inget hellre än att trakassera en i övrigt fredlig katt skötte sina egna affärer. Gå till botten med saken kan vi dock se att hundar jagar katter skäl grundad i evolutionen.

Hundar jagar katter eftersom de är naturliga rovdjur. Det vill säga innan domesticering skedde ungefär tiotusen år sedan var hundar agera vid överlevnad instinkter att jaga och fånga mindre djur att äta. Överlevnaden instinkter är också känd som "prey drive. " Även byte enhet kan ändras genom utbildning, den naturliga instinkt som gör att hundar jagar katter fortfarande utlöses av rörelse. När du slänger en tugga leksak för ditt husdjur valp, är hundvalpen huvudsakligen skickat in farthållaren läge när den rusar att jaga, fånga och thrash leksaken om i sin mun för att "döda" sin leksak. Detta beror på att hundar är naturligtvis programmeras att jaga flytta djur. Likaså triggers hundar jagar katter eftersom katten går runt hushållet och därvid hundens byte enhet. Det är farligt för husdjursägare så, för mellanstora till stora hundar kan potentiellt döda katter om de kan fånga dem. Merparten av tiden dock välnärda hundar jaga katter för nöjes skull, även RUFF kan orsaka skador på både djur.

Genom selektiv avel har man kunnat ändra byte enheten, för att föda upp hundar för att utföra vissa funktioner. Till exempel har border collie avlats för att fösa får i stället för mörbulta dem med hänsyn till deras rörelse. Hos hundar som används av polisen för att vädra ut narkotika, har bytet enheten lagts om mot objekten istället för djur. Framgången för en fångst och döda för hundar ger dem en adrenalin hög, förstärker beteendet. Således, för att omskola "dogs chase cats" instinkt kräver en stor investering i tid, engagemang och förvaltning teknik.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.