Vad är sabotage?

sabotage är en form av sabotage som fokuserar på att skapa stora ekonomiska skador, vilket innebar att en tillfällig eller permanent upphöra med verksamhet som monkeywrencher tror är önskvärda. Aktiviteten är nära förknippade med miljörörelsen, även om andra orsaker har anammat sabotage också. Olika monkeywrenchers regleras av olika etiska koder, och ett antal riktlinjer för sabotage har offentliggjorts för dem som skulle kunna söka inspiration.

Begreppet kasta en skiftnyckel i den situationen att förväxla den går tillbaka till 1800-talets slut. Av 1918, uttrycket "kasta en skiftnyckel i hjulet" användes särskilt i samband med industriella sabotage. Aktivister som kämpade för bättre arbetsvillkor och lön kan välja att direkt skada företagens maskiner i hopp om att orsaka ett stillestånd i fabriken operationer. Medan utrustningen reparerades, kunde arbetarna föra fram sina önskemål. Arbetstagare skulle också avsiktligt förstöra maskinen som ägs av företag med tvivelaktiga metoder, i hopp om att stänga ner dem.

1975 Edward Abbey roman Monkey Wrench Gang publicerades och sabotage blev sammanflätats alltid med miljöaktivism. Latino fiktiv bok dokumenterat äventyr en SKURK besättning som var böjda för att stoppa utveckling och expansion i den amerikanska västern. För många miljöaktivister, blev boken ett slags bibel, romanticizing sabotage och ge praktiska tips och tekniker också. 10 år senare, publicerade Dave Forman Ecodefense , ett slags sabotage manual som förespråkade Ekosabotage att rädda miljön innan den förstördes.

rättsakter sabotage kan vara allt från godartade till potentiellt mycket farlig. Ett sabotage band kan välja att försöka permanent oförmögen maskiner och utrustning, eller det kan försöka åsamka skador som endast kräver reparationer. I den första meningen är sabotage tänkt att föra utvecklingen att stanna, medan den andra, köper sabotage mer tid för förhandlingar och diskussioner om problemet.

Environmental aktivister är splittrade i frågan om sabotage. Några anamma det som ett giltigt sätt att protestera, medan andra anser att det i slutändan skadar miljörörelsen. Anhängare av sabotage kan också delas upp på vilka typer av sabotage är godtagbara, med några monkeywrenchers strävan att förhindra skador på levande organismer. Andra är mindre upplyst och människor har skadats eller dött till följd av sabotage verksamhet. I allmänhet anses det artigt att varna företag om potentiellt farliga former av sabotage, såsom sabotage med tung utrustning som kan leda operatör skada.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.