Vad är kärntemperatur?

kärntemperatur är temperaturen hos en organism där det är tänkt att fungera. Det tenderar att hänvisa till den kärntemperatur av organ och kroppsdelar som är väl isolerade, i motsats till huden och andra ytor, som varierar mycket mer vilt. Temperaturen i en organism som skiljer sig från art till art, men är alltid den temperatur vid vilken allt fungerar bäst.

Däggdjur reglera sina kärntemperatur med ett system med värmeregleringssystemen processer, som syftar till att hålla allt homeostas. När kroppen värms upp på grund av yttre tryck, interna kyla ned allt för att kroppen fungerar som bäst. Likaså när den externa miljön blir kallare än kärntemperatur, interna processer värme allt.

kärntemperatur mäts i ett antal olika sätt. Det enklaste traditionella metoden att mäta kärntemperatur var med en termometer placeras under tungan och hålls kvar där för lite. Oral temperatur är notoriskt opålitliga, dock, och är föremål för någon del interferens. Rektaltemperatur anses mycket tillförlitlig, om än något svårare att få. Det finns även moderna termometrar som är avsedda att användas i örat, som använder infraröd laser för att bestämma temperaturen i trumhinnan. Även örontermometrar är mycket bekvämt, har många studier funnit dem vara snabb nyckfull, och de är inte rekommenderas som en metod för bestämning feber. Den genomsnittliga normala mänskliga kärntemperatur är cirka 98,2 F (36. 8 C) , plus eller minus 1,3 grader Fahrenheit (0. 7 C) när det tas oralt, och ungefär 1,0 F (0,5 K) högre då de tas rektalt. Temperaturen i en mänsklig varierar faktiskt under loppet av en dag, blir högre när en person är mer aktiva, och sjunker till sin lägsta punkt halvvägs genom sömncykel. Traditionellt kärntemperatur ges till en person som 98,6 F, som är en omvandling av en tidigare mätning från 19th century, som noterade genomsnittliga kärntemperatur på 37 ° C.

kärntemperatur kontrolleras av nervceller i hela kroppen. När de upptäcker en förändring i temperatur från den ideala kärntemperatur, de nervceller i hypothalamus i hjärnan reagera genom att antingen påskynda eller bromsa i sin impuls generation. Det innebär att när kroppen börjar bli kallt, och kärntemperatur börjar gå lägre än dess ideal, nervcellerna snabbare, och kroppen börjar skälva. Frossa i sin tur alstrar värme, som värmer kärntemperatur. Blodkärl är också kontrakterade, så att mindre blod kommer till huden från kärnan, och det finns mindre värmeförlust. När kroppen känner av kärntemperatur sänkning, gör det också hårstrån på huden stå upp på slutet. I däggdjur med mycket hår, detta fällor luft, som fungerar som ett lager av isolering. Hos människa, eftersom vi har lite hår kvar, uttrycker det själv bara som gåshud, och inte så mycket i uppvärmning av kärntemperatur.

Feber är väckt den när kroppen huvudsakligen förändringar vad den anser kärntemperatur bör vara. Plötsligt vill kroppen att vara varmare än vad det normalt skulle vara, vanligtvis för att försöka driva ut någon form av fientliga inkräktare. Den normala reaktioner gäller fortfarande: frossa, minskat blodflöde, osv, men nu kör kärntemperatur upp långt utöver vad det är tänkt att arbeta på.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.