Vad är epifytiska växter?

epifytiska växter är växter som är beroende av andra växter för att få stöd, växer på stammar och grenar i stället böka sig till marken, eller botten, när det gäller vattenlevande epifyter. Man uppskattar att det finns ca 30. 000 epifytiska växter runt om i världen, med ungefär hälften av de arter som håller till i regnskogen. Spridningen av sådana anläggningar visar hur mycket effektiva sin livsstil kan vara. Dessa plantor inte parasitsjukdomar: de inte får någon näring från sina värdar. Istället samlas de näringsämnen från luften eller vattnet runt omkring dem, som vilar på deras värd att ge fysiskt stöd i form av en plats att kalla hem. Epifytiska växter som finns i en mängd former, storlekar och färger, som alla producerar kopiösa frön för att se till att växterna fortsätter att överleva. Till skillnad från växterna på marken, kan epifytflora inte räkna på en hög grobarheten, eftersom deras frön måste landa på precis rätt plats. i regnskogen, epifytiska växter samlas i skogen krontaket. Eftersom de kan växa upp i luften, kan de positionera sig i ett soligt läge, sätter dem i en fördel över växterna på marken, som är starkt skuggade. Leva i trädkronorna ger även epifytiska växter tillgång till en mängd djur och insekter sällan sett nära marken, och att mer vatten. Många djur använder epifyter i regnskogen livsmiljöer, som bor i sänkorna skapats av sina blad.

Orkidéer är en mycket välkänd grupp av epifyter, liksom ananasväxter. De tropiska växter är fysiskt ganska slående, och de är populära krukväxter också. Epifyter kan också hittas i havet, förenade sig till olika alger, och i tempererade skogar. Dessa anläggningar anses av vissa forskare vara ett bra exempel på konvergent evolution, eftersom många växter anpassade epifytiska egenskaper, vilket tyder på att epifytiska livsstil är en logisk utveckling i anläggningar utveckling.

>

Även epifytiska växter inte parasiter, kan de skada fortfarande sina värdar. Vissa band skyddande bark bort eftersom de rotar, till exempel, och många skugga bladen av sina värdar, som hindrar dem från photosynthesizing. Epifytiska växter kan också locka till sig insekter som kan skada ett träd, och de kan öka luftmotstånd, som kan vara farliga för träd i blåsiga områden. Naturligtvis är epifytflora inte vill döda sina värdar, men har så många utvecklats till att leva i symbios som möjligt i en relation. Till exempel kan epifyter lagra vatten och näringsämnen som kan användas av sina värdar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.