Vad är en tibetansk terrier?

Tibetansk terrier ofta sägs att likna ett får hund, men pälsen färger kan ha stor variation. Till skillnad får hundar, de är betydligt mindre, väger endast cirka 20 pounds (9,07 kg), och är ca 18-inches (45,72 cm) avlång främre fot till axel. Namnet Tibetansk terrier inte korrekt beskriver rasen, eftersom de står mycket litet samband terrier av något slag. är Rasen tros ha odlats omkring 2000 år sedan, av buddhistiska munkar. Den tibetanska terrier tros vara stamfader flera andra populära hundar, bland dem, Shih Tzu, den Lhasa apso och tibetansk spaniel. Rasen ansågs vara lycka, och det var särskilt tur att ge en tibetansk terrier som en gåva. Man kan ge men aldrig sälja hunden, eftersom det kan betyda otur för den tidigare ägaren.

fötterna på tibetansk terrier gör det lätt att se varför de anpassade till den snöiga förhållandena i Tibet. Dess stora utspärrade fötterna är perfekt för att navigera djup snö. De är ett utmärkt ras val för människor i kalla klimat, eftersom de är lika väl anpassade till kalla på de långa kappor. Den tibetansk terrier har faktiskt två skikt, ett tjockare underull och en fin täckfärg. Färgerna är ojämna och ofta blandas, vita och svarta är särskilt populär. Vissa ytterkläder brindle, med olika färger i vitt, grädde, grått och brunt. Den enda funktionen inte kan godtas, är en ljusbrun näsa och bruna ögon. Detta färgvariation betyder oftast att hunden är benägen att autoimmuna sjukdomar, och kan ha en kortare livslängd. Eftersom pälsen är så lång, måste det tämligen konstant vård. Den tibetanska terrier kräver ett bad varannan vecka, och daglig grooming av pälsen. Många njuta av personligheter av rasen men hatar päls, och föredrar att ha hunden trimmas noga för att undvika grooming ansvar. Även med en genväg, är hunden ganska charmiga, och det kan vara mer bekvämt att bära en kortare päls i varmare väder. En fördel med tibetansk terrier är att den inte tenderar att byggnad, som många andra hundar. Den har också mindre av en hund lukt, även efter ett par veckor utan ett bad. Detta kan göra Tibetansk terrier mer lockande för alla som gillar hundar, men inte bråkar eller luktar de gör. Den Tibetansk terrier intervallen i beteende. De kan vara lekfull, men tenderar att vara lite skygg omkring yngre eller mindre hänsynsfulla barn. Hundarna kan också vara mycket fyllig, men verkligen sätta sin energi på speltid. Den tibetanska terrier tenderar att vara något egensinnig, och kommer ibland ignorera kommandon genom att helt enkelt vända ryggen. När hunden beter sig så, det brukar innebära speltiden är över. En tibetansk terrier kan göra bra i ett mindre hem, förutsatt att den har tillräcklig motion tid dagligen. De kan man starkt skyddande av alla som bor i hemmet, och kan verka lite förvirrande om de lämnas ensamma, eller om flera familjemedlemmar saknas. Trots skyddande instinkter, kan de utbildas till att inte skälla ofta, men de kommer att fungera som ett larm om främlingar närmar sig huset. Den genomsnittliga livslängden för tibetansk terrier är ca 12 år. Några inavel praxis på västkusten i USA har skapat hundar med fler hälsoproblem och kortare livslängd. Hundarna måste också ha noggrann öra vård, eftersom hårväxt i öronen kan göra dem mottagliga för öroninflammation.

Hundarna är populära på båda kusterna i USA, men tenderar att vara svårare att hitta i mitten staterna. Den Tibetansk terrier är ett erkänt och accepterat ras, men få har tjänat top priser vid nationella och internationella utställningar. Vissa hundar har klarat sig bra i agility försök, även om de flesta människor som äger Tibetansk terrier uppskatta dem enbart som sällskapsdjur.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.