Vad är en sjögurka?

En sjögurka är en tagghudingar i klassen Holothuroidea som finns i alla världshaven på djup alltifrån tidvattenzonens till botten med Oceanic diken. Det finns över 1000 arter av Holothurians, men alla har lång gurka-formade organ som ger djuren deras gemensamma namnet. Liksom andra tagghudingar, sjögurkor visa fem ensidig radiell symmetri längs deras kroppar. Den ganska bisarrt ocean varelser är också uppskattad i vissa asiatiska kulinariska traditioner.

På avstånd kunde förlåtas om man misstagit en sjögurka för en verklig gurka. Merparten av tiden, djuren vila på havsbotten, filtrera föda ur vattnet som strömmar runt dem. Deras mörka, inte liknar knottrig organ starkt gurka, även om vissa exotiska arter ger bort sina djur natur med vårtor i färger som orange och blått. Sjögurkor äter plankton och annat organiskt material, antingen genom att filtrera utfodring eller genom att sålla igenom sediment på havsbotten med flexibla tentakler som omger munnen.

Liksom andra oceangående djur, sjögurka filtrerar bort syre ur havsvatten för att andas. När det gäller sjögurka, en apparat för att utvinna syre kallas andas träd börjar vid foten av anus och löper längs djurets kropp. Den sjögurka intag av små mängder vatten genom anus och kloak, och sedan förvisar tillbaka avfallet genom kloaken. Den enkla andas och matsmältningssystemet av sjögurka tyder på att djuren har funnits i miljontals år, och det finns fossil exempel som stöder denna hypotes från den siluriska tiden, 400 miljoner år sedan. Den sjögurka har ett trick upp sin ärm när självförsvar behövs. Under måttliga mängder stress, en sjögurka kommer att spruta vatten från båda ändar. Under extrem stress, kommer dock sjögurka Regurgitate magen och fly i efterföljande kaoset. Magen kommer återföds ständigt inom en relativt kort tidsperiod. Andra tagghudingar har även möjlighet att tvinga sina magar ut och in, vanligtvis foder, men magen brukar återgår tillbaka in i kroppen.

I asiatiska köket, sjögurka visas både färska och torkade, och används ofta i soppor och grytor. Smaken är mild, och textur är seg och lätt gelatinös. Sjögurka används också i vissa traditionella mediciner och västerländska läkemedelsföretag har börjat studera sjögurka att se om den innehåller nyttiga egenskaper. Vissa arter verkar ha antikoagulantia, antiinflammatoriska och antimikrobiella föreningar som kan vara användbara i medicinsk behandling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.