Vad är en shetlandsponny?

en shetlandsponny är en typ av mycket liten häst, hemma i Shetlandsöarna i Skottland och förmodligen en av de äldsta raser av häst i Storbritannien. På grund av sin milda karaktär och liten kroppsbyggnad, är shetlandsponny en av de mest kända raser av häst, och ett populärt val som första ponny för barn att lära sig att rida eller köra. Den otroligt starka, kan KAVAT ponnyer finns över hela världen, och används främst på fritiden, även om vissa fortfarande används i förslaget till arbetsprogram och hala.

Arkeologiska fynd tyder på att shetlandsponny har funnits i hundratals år. Öborna använde hästar för att dra tunga laster av material, och även drog fördel av sin tjocka man och svans göra fisknät och andra användbara verktyg. Eftersom miljön på Shetlandsöarna är mycket robust, utvecklat ponnyer raggiga pälsen att motstå fruktansvärda vintrar, och är idag vet för att vara mycket härdig och lågt underhåll. Jordbrukarna skulle vända sina ponnyer lös på en gemensam grund för foder för mat när de behövdes inte, och fösa ihop dem för att utföra uppgifter, vilket leder till en intelligent, självständig djur som kan fending för sig själv när man behöver. På 1800-talet fann shetlandsponny en ny användning i Storbritannien, som en gruva eller GRUVPONNY. Lagar slå ned på användningen av barnarbete i kolgruvorna lett till ett behov av mer hala förmåga i gruvorna, och shetlandsponnyn ansågs väl lämpade för jobbet. De små ponnyer kan inhalning stora mängder vikt i proportion till deras storlek, och kan också passa i den trånga miljön i gruvor. Livet som en GRUVPONNY förmodligen var mycket obehagligt, men det gjorde popularisera rasen, vilket leder till en ökad efterfrågan på shetlandsponny och upprättandet av rasen standarder och system för bevarande 1890.

För att betraktas som en shetlandsponny, skall ponnyn vara under 46 inches (117 cm) lång, med ett litet huvud och en kompakt, tjock kropp. Den klassiska shetlandsponny har korta ben, även om vissa ponnyer har fötts med längre ben och nacke för en mer häst utseende. Varje coat färg anses vara acceptabelt för en shetlandsponny, även om pälsen inte kan fläckig. På sommaren tenderar shetlandsponny att titta lite egendomlig, eftersom den förlorar sin extremt tjocka, raggig vinterpäls i stora fula klumpar.

Förutom att vara mild och lojal, det shetlandsponny är också känd för att ha en envis streak. Liksom många andra hästar, är shetlandsponny mycket intelligent, och kommer att lyda ett kommando som man tror kan vara farligt. Detta är en önskvärd egenskap i ett barns häst, men dåligt utbildad shetlandsponny kommer att dra nytta av en okvalificerad ryttare, och kan vara svårt att hantera. Men om välutbildade, en shetlandsponny gör ett utmärkt ridning och körning djur, och är en utmärkt förrätt ponnyridning för barn intresserade av hästar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.