Vad är en ras standard?

En rasstandard är en lista med punkter som används för att beskriva en ras av djur, till exempel en katt, hund, ko, häst, get eller får, bland många andra. Riktlinjerna i en ras standard används för att bestämma vilka djur som kommer att accepteras eller tas in i rasen, och vilka som kommer att avslås. Ras normer är utformade för att skydda integriteten för renrasiga djur och deras arv genom att säkerställa att endast de bästa företrädarna för rasen identifieras som medlemmar av rasen. En typisk rasstandarden innehåller en kortfattad beskrivning av allmänna drag i rasen, som temperament och intelligens, följt av särskilda "punkter konformation," eller fysikaliska egenskaper för att leta efter. Flesta skapa standard kontur också vilka färger och mönster pälsen är godtagbara i rasen. Som helhet beskriver rasstandarden en förlaga som tros vara en symbol för rasen. Vissa skapa standard finns också en notering om tillåtna avvikelser och mutationer, medan andra ansluter sig till en mer strikt standard. När ett djur bedömas utifrån en rasstandard, domaren tillämpar vanligtvis poäng i olika kategorier. Djur med flest poäng vinner i visar där rasen är utställda, och djur under ett visst antal kommer att uteslutas från rasen. Det är mycket sällsynt att ett djur för att få en perfekt värdering, till stor del beror det djur som beskrivs i rasstandarden är en fiktiv ideal, snarare än ett verkligt djur.

Uppfödare som arbetar med renrasiga djur i allmänhet att försöka avla och höja exemplar som följer rasens standard så nära som möjligt. Historiskt sett djur som inte uppfyller standarden förstördes ofta. Idag, uppfödare är mer sannolikt att sterilisera dessa djur så att de inte kan späda rasen, och sälja dem som sällskapsdjur. Dessa djur kommer inte att certifieras som purebreds, men de har ofta många av de önskvärda egenskaper förknippade med rasen. är Breed standarder utgivna av ett antal organisationer. Grupper som håller stamböcker, som American Kennel Club, innehåller vanligtvis en rasstandard med deras stambok notering. För en vanlig människa och djur, ras standarder är vanligtvis inte ett ämne av stort intresse, men för uppfödarna, förändringar skapa standard och särskilt anmärkningsvärda levande exempel på en rasstandard är orsak till mycket diskussion.

Anslutning till ras standarder har nämnts som ett problem av vissa uppfödare, eftersom vissa raser av djur blir overbred och uppleva en mängd genetiska problem. Uppmjukning av ras standarder möjliggör större genetisk mångfald, säkerställa att dessa raser hålla sig frisk så att framtida generationer kan njuta av dem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.