Vad är en pistol Räka?

Pistol räka är unika medlemmar av räkor familjen. De är utrustade med en särskild enda överdimensionerade klor som kan användas som en sonic vapen, som producerar en explosion av ljud som faktiskt kan döda små marina djur. Även pistol räka är små, de är ansvariga för en överraskande mängd av buller i havet, och snappa av pistolen räkor har även varit känt att störa navigationsutrustning på ubåtar.

Formellt pistol räkor är kallas Alpheidae, namnet för den stora familjen som omfattar hundratals arter av pistol räkor. Några biologer föredrar att termen Alpheid räkor, i en hänvisning till familjen. Liksom andra räkor, pistol räkor är kräftdjur, med ett sortiment av ben och klor som används för navigering och manipulera byte. Klorna på en pistol räkor är utmärkande eftersom de är symmetriska: en arm är mycket större än den andra. Spännande, om det bryter av armen på en pistol räkor inaktiveras eller amputera, ska den andra klon växer i storlek för att ersätta det. Den Alpheid familj är ganska stor, och som ett resultat arter av snap räkor finns över hela världen. Varelser tenderar att leva i hålor, och finns ofta i korallreven, seimsisk gräs mattor och lägenheter ostron. I vissa fall kan pistol räkor form symbiotiska förhållanden med andra varelser såsom tvättsvampar smörbult fiskar. Somliga lever i sötvatten, visar enorm biologisk mångfald som finns i en enda familj.

Ursprungligen tänkte biologer att snappa ljudet av pistol räkor har orsakats genom att klicka klorna på snap armen. Dock är ljudet faktiskt orsakas av en kavitation bubbla. När en pistol räka snaps sin klo, skickar den ut en hög hastighet vattenstråle som skapar turbulens, vilket resulterar i bildandet av lågtryck bubblor. När det höga trycket på havet dyker bubblorna, de släpper ut en skarp "spricka" precis som en pistol. Det verkar också som att bubblorna avger en kort ljusblixt när de kollaps. Detta beror på att bubblorna komprimera så snabbt att luften inuti inte kan undkomma. Som ett resultat blir det överhettat, ibland närmar sig yttemperatur av solen. Den ljusblixt kallas "sonoluminesence," och det verkar vara unika för pistol räkor, som biologer har inte iakttagit ett liknande fenomen i samband med andra djur.

Även pistol räka är inte mycket av ett hot mot människor, packar de ett allvarligt punsch för sådana små varelser!


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.