Vad är en ödla?

Komodovaran, Varanus komodoensis , är den största levande medlem av ödla familjen. Skräckinjagande rovdjur finns det Komodovaran på isolerade öar i hela Indonesien. Enligt Internationella unionen för naturvårdsunionen (IUCN) endast 5. 000 exemplar av de arter som finns i naturen och de anses känsliga för utrotning. En vuxen Komodovaran är i genomsnitt 6,5-10 fot (2-3 m) lång och väger ca £ 154 (70 kg) men de kan bli mycket större. Den största registrerade vilda Komodovaran vägde £ 365 (166 kg. ) Klorna är exceptionellt kraftfullt och används för att gräva hålor och hålla ner bytet. Den Komodovaran har inte en akut känsla av lukt eller vision, huvudsakligen beroende av sin tunga för att upptäcka världen omkring den.

Parningstiden i komodovaraner pågår från maj till augusti varje år, och funktioner våldsamma konfrontationer över avel rättigheter. Vissa uppgifter tyder på att komodovaraner livskamrat, en sällsynt beteende drag bland ödla arter. Honan lägger ägg i september och inkubera dem för sju eller åtta månader. Under de första fyra eller fem levnadsåren, komodovaraner tillbringar större delen av sin tid i träd, som vuxen man drakar vanliga döda och äta yngel. Captive drakar har visat tecken på parthenogenic reproduktion, utläggande av livsdugliga ägg utan manlig befruktning. Den Komodovaran är ett rovdjur och hård rovdjur. Även om de huvudsakligen äter kadaver, det ödlor kan använda sina kraftiga käkar, klor och svans för att döda stora djur. På grund av deras långsamma ämnesomsättning, måltider tar extremt lång tid att smälta. Vissa exemplar har observerats att överleva på så lite som 12 måltider per år. Komodovaraner finns också starka simmare och har setts simma från ö till ö för att söka föda.

Eventuellt stöd sina förmågor som kadaver-matare, har drakar utvecklats otroligt virulenta stammar av bakterier som lever i deras mun. Om det inte går att döda bytesdjur med styrka, en Komodovaran bita kommer normalt orsakar en infektion i den skadade djur, vilket ofta leder till svaghet eller död inom några dagar. Några nyare studier har också föreslagit att komodovaraner kan vara svagt giftig, med bett på människor som leder till svullnad och långvarig smärta.

Även 5. 000 komodovaraner tros finnas i naturen, Vissa experter menar att det bara får 350 avelshonor. En studie från 2002 visade också att vilda drakar blir mindre, möjligen beroende på en lägre tillgång på bytesdjur. De arter som anses hotade av tjuvjakt, förlust av rov och naturfenomen som vulkaner och jordbävningar vanliga hela området. Zoo-baserade avelsprogram har ännu inte varit särskilt framgångsrikt, eftersom djuren är mottagliga för sjukdomen och inte ofta reproducera. Om arten är att förbli livskraftig i naturen, många experter anser att ansträngningarna att bevara för att skydda Komodovaran och livsmedelsförsörjningen de föreligger på måste utvidgas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.