Vad är en månförmörkelse?

En månförmörkelse är en himmelsk händelse som inträffar när jorden blockerar hela eller delar av solens strålar och hindrar dem från att nå månen och därmed skapa en skugga på månen. En månförmörkelse kan hända mellan två och fyra gånger per år. Det finns tre typer av månförmörkelser, varav två är synliga för alla på natten sidan jorden när solförmörkelsen inträffar.

månen kretsar kring jorden var 29,5 dagar. De cirklande av månen runt jorden orsakar månens faser. Den månens faser är: Ny, New Crescent, första kvartalet, vaxning Crescent, Full, Fullmåne, sista kvartalet, och gamla Crescent. Med undantag av New Moon, de olika faserna av månen är synlig och lätt identifieras. För en månförmörkelse inträffar, måste månen vara i full fas och passera genom någon del av jordens skugga.

Beroende på platsen och anpassning av solen, jorden och månen, en av tre typer av förmörkelser kan förekomma. En halvskugga månförmörkelse inträffar när månen passerar genom jordens halvskugga skugga. Detta månförmörkelse är endast synlig med hjälp av hög-powered, astronomiska visning enheter. De flesta standard teleskop är inte optiskt tillräckligt starka för en betraktare att se en solförmörkelse halvskugga och så de har mycket litet intresse för människor utanför området astronomi.

En Partiell månförmörkelse inträffar när en del av månen passerar genom jordens umbra och en del av månen är skuggor från solen. En partiell månförmörkelse är synliga, även med blotta ögat. Den sista typen av månförmörkelse är Full Lunar Eclipse och inträffar när hela månen passerar genom jordens umbra, skapa en komplett skugga över månen. En full eclipse, bevittnade under idealiska förhållanden, t. ex. en klar himmel, sent på kvällen eller tidigt på morgonen, kan vara den mest spektakulära månförmörkelse att se.

Till skillnad från en solförmörkelse, vilket kräver skyddande öga redskap att bevittna säkert en månförmörkelse kräver ingen speciell visning instrumentering. De flesta meteorologer är väl medvetna om en månförmörkelse i förväg och typiskt sända datum och ungefärlig ideal sändningstid. Beroende på brytningen av solens strålar från jordens atmosfär, en månförmörkelse kommer att leda till månen för att kasta bort ett mörkt brunaktigt, röda eller brända orange nyans. De bästa ställena för att se en partiell eller total månförmörkelse är de som ligger längst bort från stora städer med belysning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.