Vad är en angorageten?

En angorageten är domesticerade get föds upp för sin extremt långa, silkeslena hår, som kan klippas två gånger om året och inlindade i mohair. Den ursprungliga Angora getter kommer från Angora, en region i Turkiet, även om de i dag finns i många regioner i världen, och en del uppfödare har korsat rasen med andra getter för att uppmuntra fler hardy egenskaper och skapa färgade Angora getter, med päls i olika nyanser inklusive brunt, grått och svart förutom de klassiska vita. Historiska belägg för att angorageten har funnits sedan minst 1000 f. Kr. , och de är förmodligen ännu äldre. Den ursprungliga turkiska rasen var tydligen något känsligt efter år av avel, så turkiska getproducenterna började korsar deras Angoras med andra getter för att göra dem tåligare. Flera försök gjordes att importera Angora getter i Europa, men getterna inte hoppfull utanför Turkiet fram till 1800-talet, då ett parti exporterades till Afrika. Idag är Afrika en betydande producent av mohair och fötts upp i speciellt hardy Angora getter tas också upp i Asien, delar av Europa och Amerika.

hår från angorageten liknar till sin sammansättning, ull, men den har en mycket mjukare, silkier konsistens. Det är också mycket elastisk och glänsande, vilket gör den mycket lämplig för en fin kvalitet ull. Mohair kommer heller inte kändes som ull gör, och det kan blandas med andra fibrer och färgade i olika sätt att skapa ett brett sortiment av mohair produkter. Dessa getter är något mindre än de flesta get raser, och deras päls av hår är ganska tjockt, särskilt under veckorna fram till skärningen. Både hanar och honor har horn, med horn av manligt utveckla en distinkt mönster spiral tillväxt. Angora getter kan vara krävande att ta upp, eftersom de behöver en mycket hög kvalitet diet för att uppmuntra tillväxten av friskt hår, och de kan vara en utmaning att föda. Getterna är också kända för att vara känslig, speciellt under veckorna efter klippning, så de behöver skydd, t. ex. en lada eller stabil.

Förutom att det är upp till hår, en angorageten kan också göra en utmärkt gräsklippare och ogräs avfallsbehållare. Angoras och andra getter ofta används för ogräsbekämpning längs motorvägar, till exempel, och kan vridas loss på en gräsmatta eller igenväxta området runt huset eller gården så att ogräset under kontroll. Angoras tenderar att vara lite mindre aggressiva och nyfikna än andra getter, så de är säkra kring andra djur och människor i alla åldrar, och angorageten är mycket mindre sannolikt att undkomma sin förlossning eller att höja ett ståhej jämfört med andra raser getter .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.