Vad är en Vulcanologist?

En vulcanologist är en forskare som specialiserat sig på studier av vulkaner och vulkanisk aktivitet. Vulkanologer är oftast geologer som valt vulkanologi som sin särskilda utbildningsområde, som en stor del av geologi är inblandade i denna vetenskapliga specialitet. Arbeta som vulcanologist kan varieras och ganska intressant, alltifrån samråd med regeringarna för att undervisningen på högskolenivå.

Termen "vulcanologist" härstammar från Vulcan, den romerske av brand. En del människor föredrar alternativa stavningar vulkanologi och volcanologist, beroende på var i världen man befinner sig. De flesta vulkanologer ha genomgått en grundutbildning, som innehar doktorsgrad inom området, och de har drivit geologi och vetenskap från mycket tidig ålder. När folk får reda på att en vulcanologist specialiserat sig på vulkaner, utgör de ofta en spännande mental bild av en flott vetenskapsman klamrar sig fast på sluttningen av en vulkan utbrott med en anteckningsbok i handen. Även vulkanologer sysslar med fältarbete, de allra flesta av deras arbete sker i labbet, analysera prover och visning av historiska dokument på vulkanisk aktivitet. Av säkerhetsskäl vulkanologer tenderar också att föredra att använda fjärrövervakning utrustning för att studera utbrott medan de inträffar, snarare än att vara på plats. Ett brett sortiment av vetenskaplig utrustning används av vulkanologer, inklusive seismografer, känslig utrustning som kan läsa olika gaser i luften, produkter som söker utbuktningar i jorden, vilket kan tyda på att risken för ett utbrott, och radar för att undersöka jorden efter ledtrådar om hur och varför vulkaner form. Labs är viktiga för att analysera prover, som varierar från stenar tagna från den plats på senaste utbrottet av vulkanisk aska som kan vara flera hundra år gamla. Förutom att titta på pågående vulkanisk aktivitet, vulkanologer också titta efter tecken på historisk verksamhet som skulle kunna ge information om hur jorden bildades och hur den förändras.

Det primära målet för en vulcanologist är att lära mer om hur vulkaner fungerar, med hjälp av inkommande data och historisk information. När en vulkan bryter ut, är en vulcanologist vanligtvis en del av laget som formulerar en utrymningsplan för området, och vulkanologer också att arbeta med system för tidig varning som är utformad för att varna människor att vulkanutbrott innan de inträffar. Även om det är ännu inte möjligt att förutsäga vulkanutbrott med total precision, kan vulkanologer ta definitivt signaler från den naturliga miljön och föreslå evakueringar eller ökad säkerhetsförfaranden om ett utbrott verkar troligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.