Vad är en Vitval?

Vitval, Delphinapterus leucas eller vit val, är en liten, rund-headed whale bor i mestadels Arctic intervall. Nära samband med Narwhal, det Vitval kallas ofta havet Kanarieöarna för högfrekventa vocalizations. Den helvita whale har länge charmed fans, och nu visas i fångenskap över hela världen. Den vita valen är mindre än de flesta andra tandvalar, med vuxna från mellan 13-20 fot (4 -- 6 m) och i allmänhet väger runt ett ton (907 kg. ) Barn är oftast ganska små och grå färg, vanligtvis väger 150-200 lbs (68-90 kg. ) Belugas gestate i ca 15 månader och sjuksköterska för ungefär två år. De unga djur ljusare i färgen när de växer och blir rent vitt kort efter könsmognaden, mellan sju och nio år. Den vita valen är känt för sitt utmärkande sång. Belugas använda echolocation att hitta mat och potentiella hinder under vattnet, och rapporteras vara högt nog för att höra ovanför vattenytan. Vissa observatörer har noterat att melon-format huvud av Whale ändrar form beroende på visselpipor, klick och kvittrar den producerar.

Vitval skida är notoriskt variabel, till skillnad från de flesta andra valarter. En val kan tillhöra flera baljor eller familj grupper i sin livstid. Vuxna hanar tenderar att samlas ihop i stora grupper, ibland mer än hundra djur. Honor och kalvar ligga närmare varandra, även om de kan gå flera kapslar i traditionell fortplantning och utfodring. Vissa observatörer har märkt mogen valar återvända till sina födelseorter att tillfälligt återförenas med sina mödrar. Det tros vara omkring 100. 000 belugas i naturen. Som ett långlivat Toppkonsument är Vitval som en viktig barometer för miljötillstånd. Mänskliga föroreningar har visats ha en negativ effekt på Beluga befolkningen, med nya undersökningar av slaktkroppar som ger belägg för ökad cancerrisk priser. I en population, hemma i den kanadensiska StLawrence River, döda kroppar av valar anses giftigt avfall, eftersom de innehåller mycket höga halter av farliga kemikalier. Det finns nu stor oro bland experter att hög nivå av föroreningar leder till en sänkt reproduktion bland Vitval och kan orsaka skador på sikt befolkningen.

Beluga valar var bland de första valarter som hålls i fångenskap, med början 1861. Sedan dess har de varit en populär krampa av akvarier och djurlivet parker. Belackare hävdar att detta förfarande är skadligt för djur, eftersom de används för att ett enormt utbud och ställs under betydande stress i en tank miljö. Förespråkare av fångenskap hävdar att låta allmänheten interaktion med djur främjar ansträngningarna att bevara och tillåter närmare vetenskaplig studie än observation av vilda djur.

I århundraden har Vitval jagats av inuiter stammar i hela Kanada och Alaska. Medan vissa whale samhällen inte har varit alltför skadad av jakt, har andra grupper varit farligt overhunted, vilket leder till kraftigt minskat antal. Jakt ohållbara nivåer och ökade föroreningar i hemområden har lett till flera orter Vitval är rödlistade eller i riskzonen för äventyrande av kanadensiska och amerikanska myndigheter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.