Vad är en Mountain Lion?

puma, även kallad Cougar eller puma, är den fjärde största katten i världen. Det har visat förmåga att anpassa sig till olika klimat och miljöer och en puma kan hittas från Kanada till Sydamerika. Det är den näst tyngsta katten i Amerika, föregås av Jaguar endast i storlek och vikt.

Även om puma är en stor katt, är det inte anses vara en av de "stora katter, som lejon och tigrar, eftersom det inte rytande. Istället anses den största av de små katter, bland annat leopard, jaguar och gepard. Sannerligen, gepard och leopard är liknande i storlek, men Cheetah vanligtvis väger mindre. I storlek är puma manliga imponerande, och kan nå mätt från nos till svans cirka åtta fot (2,44 m) lång. Hanen kan väga mellan 115-160 pounds (52. 16-72. 57 kg) men honor är generellt mycket lättare, med en genomsnittlig vikt på mellan 75-105 pounds (34,02-47. 63kg). Alla underart av puma kan korsa sig, och har liten storlek eller skillnader i utseende. Exempelvis tenderar en puma med en livsmiljö nära ekvatorn vara minsta, och Cougars långt norrut eller söderut är mycket större.

Pälsen av puma är vacker, en kattuggla gul, med tips i brunt, rött eller silver. Den Abyssinian domesticerade katten försök att upprepa denna vackra karamell päls. Puma unga ofta har bruna fläckar, men ett jämnare färgad päls vanligtvis ersätter dessa med tiden som puma är ungefär ett år gammal. När oantastade har puma en genomsnittlig livslängd på 25 år i fångenskap och cirka 20 år i vilt tillstånd. Adult berg Lions har inga naturliga fiender utom människan. Den puma är ensam, kommer tillsammans som par bara för att para. Könsmognad uppnås vid ca tre års ålder. Mountain Lions har en nio månaders graviditet, och kan ha så många som sex kattungar i en kull. Kattungar stannar hos mammor tills de är ungefär två år gammal.

Mountain Lions är opportunistiska matare, främst köttätande. De kommer att äta stora insekter när det behövs, men oftast äter gnagare, andra små katter, rådjur och naturligtvis boskap och husdjur. Detta leder dem i konflikt med människor som har inkräktat på deras livsmiljöer.

Mountain lejon som attackerar boskap ofta skott, och tyvärr har det också varit incidens av attacker puma på människor. Visst skydd finns för puma, eftersom antalet stadigt minskat, och detta har bidragit till befolkningen. I vissa områden har dock befolkningsökningen leda till ökad kontakt med människor och djur djur, leder ofta till fler dödsfall puma.

Generellt attacker puma på människor är sällsynta eftersom Cougars tenderar att vara ganska skygga för människor. Om du stöter på en Cougar, är det ett misstag att spela död eller springa. Istället experter menar att ljud, och höja armarna ovanför huvudet för att simulera att vara längre. Oftast en puma kommer att vara rädda bort detta beteende.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.