Vad är en Kolossbläckfisk?

En Kolossbläckfisk är, som ni kanske tror, en riktigt stor bläckfisk. Dessa squid är så unika att de fått ett alldeles eget släkte, Mesonychoteuthis , för att skilja dem från andra bläckfiskar arter, inklusive Giant Squid, en imponerande exemplar i Bläckfisktrålare klassen. Medan Kolossbläckfisk var det stoff legender i århundraden, i den 20-talet började bevis vände upp för att stödja legender, och fram till 2008, cirka 10 exemplar har fångats eller hittas och studeras av forskare som ville lära sig mer om dessa märkliga varelser. Eftersom bara en handfull representanter har fångats, är det svårt att göra generaliseringar om Kolossbläckfisk. Forskare först började misstänka att det mytiska squid verkligen existerade när prover av massiva näbbar och tentakler dök upp i magen på spermier valar. Dessa näbbar var för stor för att tillhöra alla kända bläckfisk art, ledande forskare som tyder på att de skulle tillhöra enorma medborgare djup. Eftersom förlagorna och näbbar som har samlats in, forskare uppskattar att Colossal squid toppar troligtvis på cirka 46 fot (14 meter) i längd, vilket är något kortare än Giant Squid. Colossal Bläckfiskar har dock mycket stora, tunga kroppar, och en stor mantel som dvärgar som av Giant Squid. Flera exemplar har fångats i fiske efter tandnotingens, vilket tyder på att Kolossbläckfisk förmodligen tilltugg på stora fiskar, och det finns också belägg för att Kolossbläckfisk också går efter stora byten som valar och hajar.

Dessa djur har vassa krokar på sina tentakler och vapen som de kan använda för att förstå och manipulera byte. Flera valarna har setts med ärr som verkar stämmer med krokar av Kolossbläckfisk. Bara för att ge lite perspektiv var ögon det största exemplaret som någonsin fångats storlek apelsiner, och näbben bläckfisken använder för att skära sönder bytesdjur mätt 1,5 inches (fyra centimeter). Detta Kolossbläckfisk vägs också in på omkring 1,100 pounds (500 kg)!

Somliga hänvisar till Kolossbläckfisk som Antarktis Squid med hänvisning till det faktum att dessa djur bor i Södra oceanen. Flera exemplar har fångats runt Nya Zeeland, vilket tyder på att Kolossbläckfisk kanske föredrar detta område. Iakttagande av Kolossbläckfisk i naturen har visat sig svårt, eftersom djuren är blyg, och de föredrar mycket djupt vatten, vilket gör det svårt för människor att hitta dem och låt dem. Flera av de exemplar som fångas har erhållits genom olyckshändelse av fiskebåtar som drar upp Colossal Bläckfiskar tillsammans med den fisk de söker efter, med bläckfisk vägrar att ge upp sitt byte.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.