Vad är en Kaskelot?

kaskelot, Physter catadon är den största Tandvalar och största rovdjur levande. De lever i alla hav i världen och tros leva längre än 50 år. På grund av deras köttätande diet, har detta val ofta baktalade som litterära skurkar, inklusive kapten Ahabs onda byten i Moby Dick och skrämmande, marionett-ätande Monstro i Pinocchio . Trots detta skräckinjagande rykte, det finns några inspelningar av angrepp på människor eller fartyg, även om deras skräckinjagande slag med Giant Squid anses av vissa vara titanic sammandrabbningar.

Spermier valar reproducera sällan, med vuxna kvinnor som föder med fyra till sex år i genomsnitt. En kalv är mellan 11-16 ft (3. 4-4. 9 m) lång och väger ungefär ett ton (907 kg. ) Kalvar vanligen sjuksköterska i två år, och fortfarande med balja för vuxna kvinnor och andra kalvar tills de uppnått könsmognad. Vuxna hanar tenderar att resa ensam, interagera med matriarchal skida bara för avel.

Vuxna hanar oftast växa vara 50-60 meter lång, väger cirka 35-45 ton, även om vissa exemplar har varit mycket större . Skillnad från de flesta andra valarter, där kvinnor är lika stora eller större, vuxna honor är betydligt mindre än män. Den typiska vuxen hona är mellan 30 och 36 fot lång och vanligtvis väger mer än 14 ton. Färgning mellan könen är likartad, med båda könen har en mörk grå eller gråbrun rygg och ljusgrå buk. Det mest kännetecknande för en kaskelot är dess gigantiska huvud, som innehåller en vätska som kallas vaxartad substans spermaceti. Den spermaceti stöd valen i sitt otroligt djupdykningar genom att hålla kroppen tryck och lagra syre. Det kan också hjälpa Whale finns mat och upptäcka hinder genom echolocation.

Tyvärr för valar, de spermaceti är också uppskattad av fångstmän som olja och smörjmedel, och leder till tre århundraden av kommersiella slakten av valar . Experter menar att det trots en internationell valfångstkommissionen förbud mot jagar år 1986, är befolkningen långsamt återhämta sig. Några aktuella befolkning uppskattningar antyder en global befolkning på 360. 000 djur, ner från en redan valfångst uppskattning av 1,1 miljoner.

Trots den berömda elusiveness av Giant Squid Architeuthis , är de trodde att kompensera en del av kosten för valen. Maginnehåll av whale slaktkroppar ofta innehåller svårsmälta bläckfisk näbbar och hud prover visar ofta ärr från squid suckers. Även om en kamp mellan bläckfisk och val aldrig officiellt har registrerats, experter har olika teorier om hur en kaskelot dödar och äter upp den 50 fot lång bläckfisk. Några föreslår att, som bläckfisk resterna upptäckt visar inga bitmärken kan Whale smyga försiktigt upp på sitt byte. Andra gilla tanken att valen kan använda stora hålrummet i huvudet för att producera en ljudvåg, fantastisk bläckfisken.

Trots dessa teorier kan skönlitteratur verkar inte släppa taget om sin våldsamma bild av kaskelot. Två finns register av spermier valar attackera fartyg i den 19: e århundradet, även om vissa uppgifter tyder på att valarna skadades och agera i självförsvar. Still, idén om en sann människoätande whale visas hela litteratur och film.

I Moby Dick , är den vita valen inte bara är otroligt skickliga på att undgå angrepp, utan också kan tolkas som äkta ondska. Till skillnad från boken version där ett av antagonister är blodtörstiga hajar, kastar den älskade Disneyfilmen av Pinocchio en kaskelot som onda Monstro. Detta val, som verkar ha dragon-liknande egenskaper som det fnyser rök, är helt inriktad på något annat än att hålla en älskvärd marionett från ett lyckligt liv.

Även om det ofta baktalade i fiktion har kaskelot många fans. Vissa valskådning aficionados överväga kaskelot ett förstklassigt observation och bevarandeåtgärder för att skydda de arter som har ökat under de senaste decennierna. Liksom alla valar, är arter som är känsliga för föroreningar och klimatförändringar. Trots att befolkningen har ökat sedan IWC förbud, experter tror att det enorma djuret behöver människor skydd för att fortsätta ett friskt liv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.