Vad är en Havsanemon?

A Havsanemon (för Actiniaria) liknar ofta en blomma med en krona av tentakler som omger en skiva ovanpå en kolonn-liknande organ. De kan dra tillbaka dessa tentakler fullständigt, visas som om de inte är mer än en ofarlig klump.

tentaklerna har stickande celler som kallas nematocysts som används för att immobilisera eller dödar sina byten, vilket kan vara allt från små plankton fiska mycket större än sig själv. Den havsanemon drar sitt offer i sin centrala organ hålighet, som nästan uteslutande består av en jätte mag körtel. När Anemone är motverkas, vissa arter producerar särskilda Stingers kallas acontia (singularis: acontium) genom porerna i sin kolumn. Det kan se ut anemoner är orörliga, rotade i stället som en planta, men detta endast en handling, en del av sin förklädnad. De kan faktiskt glida sakta längs havsbotten med hjälp av sin muskulös bas. Slug jägare, anemoner är utmärkta på visas som om de är bara en del av den flora och fauna i havet för att undvika anfallare och lura sina byten. som varierar i storlek, en havsanemon kan vara allt från ett par inches bred (5 cm) upp till tre meter (1 meter) över i vissa tropiska arter (Stoichactis). De lever mycket långa liv, vissa har varit kända för att överleva nästan hundra år. En havsanemon kan föröka sig sexuellt eller genom knoppning en ny familjemedlem från basen på sin kolumn.

Några anemoner har hittats på några av havets djupaste platser. Djupaste noteras på cirka 30. 000 fot (9. 000 meter). Flesta anemoner, däremot, bor i tide pooler eller tropiska korallrev. Den stora tropiska arter, ofta så färgglada med tentakler som sträcker sig från rosa till gult till rött, att de smälter in med övriga invånare aktiva samhällen tidvatten pool.

Anemoner utvecklar ofta symbiotiska relationer med andra hav varelser. Den mest kända är Clownfisk (Amphiprion), som bor i den skyddande tentakler havsanemon, immuna mot dess gift, och livnär sig på smulor av sin värd Anemone måltider.

Några anemoner lever anbringas på tankarna upptas av eremitkräftor (Eupagurus). När krabba flyttar ut, är det enda som kommer med dem deras Anemone vän.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.