Vad är en Harvest Moon?

A Harvest Moon, också känd som en Singing månen eller en älg Ring Moon är namnet på den fullmåne rätt före hösten vårdagjämningen, omkring 22-23 september i norra halvklotet, och omkring 21 mars i södra halvklotet. Den första fullmåne rätt efter hösten vårdagjämningen är känd som en Hunter's Moon. Faktum är att alla fulla månar har namn. Till exempel är det fullmåne maj känd som en hare Moon, och fullmåne i november är en Snow Moon.

Harvest Moon är så därför att, som traditionellt, hjälpte den jordbrukarna på sina grödor på natten. Dess geografiska läge i förhållande till jordens medel månen går upp 50 minuter senare varje kväll, utom runt tiden för Harvest Moon, när månen går upp bara 30 minuter senare. Detta innebär att månljuset skiner på längre, vilket bidrar till jordbrukare som arbetar fortfarande på sina grödor efter solnedgången. Andra kulturer ansåg Harvest Moon som den sista fullmåne före hösten började, så det blev tid märket för när alla grödor måste plockas upp.

Medan Harvest Moon verkar vara större än andra månar är detta bara för att Harvest Moon är lägre på himlen, vilket ger betraktaren intrycket av att den är större. Detta har sitt ursprung en rad myter och traditioner. I Wales, till exempel, folk klättra till toppen av Snowden bergskedjan att vänta på stigande av Harvest Moon. Klättringen sker på natten, vägledd endast av månskenet. Fester och ljus festivaler transporteras på i toppen.

Många kulturer firar Skördemånadsfestival i september, särskilt i Asien, där detta är en officiell helgdag. Den Skördemånadsfestival firar sommarens skörd genom en rad traditioner, som att äta "moon cakes" och lyktor belysning. Grand parader släpps ut på gatorna, och folk överallt samlas för natten festligheter. Den Skördemånadsfestival kallas ibland utanför Asien som den "kinesiska Thanksgiving," eftersom firandet lägga tonvikten på att tacka för ett år välmående odling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.