Vad är en Grönlandsval?

Grönlandsval, Balena mysticetus , är en stor Bardvalar som bor i Norra ishavet. Känd för sin enorma, nedböjt huvud, är det val ett av de tyngsta arter efter blåvalen. Grönlandsval valarna har jagats sedan de upptäckt, och är listade som akut hotade av Internationella unionen för naturvårdsunionen (IUCN. )

Vid födseln är Grönlandsval mellan 11-18 ft (3. 5-5. 5 m) lång och väger ungefär ett ton (907 kg. ) Under det första levnadsåret kan grönlandsval dubbel i längd. Vuxna växa i allmänhet vara 50-60 fot (15-18. 3 m), men vissa kan vara större. Honorna är något större än hanarna, och medan uppskattningarna varierar när det gäller vikt utbredningsområde Grönlandsval verkar genomsnitt till ca 60-100 ton (54,431-90,718 kg. )

Bowheads är valfiskben valar, vilket innebär att istället för att ha tänder de inslag keratin valfiskben plåtar i munnen genom vilket räkor och småfisk kan filtreras. Dessa skyltar är större i bowheads än i något annat val, når en längd av 14 m (4. 3 m. ) Chefen för Grönlandsval är proportionellt gigantisk, som utgör cirka 1 /3 av Whale längd. Den tjocka skalle ger valen till bash genom arktiska isen, en nödvändig, även om den vandrar från plats till plats, fortfarande i den kalla regionen året. Detta Arctic livsstil ger också bowheads den tjockaste späck lager av något djur. kan Bowheads hittas ensam eller i små grupper på upp till sex djur. De häckar i slutet av våren och dräktigheten tros ta minst 13 månader, men kan vara längre. Kalvar sjuksköterska i upp till ett år. Livslängden på Grönlandsval är ett hett gällande fråga bland experter, som den senaste tidens många exemplar har visat sig ha antika spjutspetsar i dem i döden. Många tror att bowheads kan leva i 100-200 år, även om en stor del tidigare har dödat långt innan denna stora pensionsåldern uppnås. Den Grönlandsval är en icke-aggressiva djur som kommer att gömma sig under isflaken i stället angripa ett rovdjur. Denna pension naturen har gjort arten en lätt måltavla för angrepp av späckhuggare, människor och även ibland hungrig eller territorialhav lejon. I Nordatlanten, började människor valfångst så tidigt som den 16: e århundradet, när valarna var uppskattade för olja, valfiskben, och läderprodukter. North Pacific jakt inte är förrän i mitten av-19-talet, men det uppskattas att inom bara två decennier hade Stilla befolkning minskade med hälften.

På grund av den kraftiga nedgången i antal, har Grönlandsval varit skyddade från kommersiell jakt sedan mitten av-20-talet. Internationella valfångstkommissionen Kommittén tillåter självförsörjande jägare och inuiter stammar att döda en kontrollerad antal valar varje år, som livsmedel och som ritual. Eftersom skydd har instated har befolkningen rebounded avsevärt. A 2008 tillkännagivande av kanadensiska Institutionen för fiske-och havsfrågor föreslog att det nu finns mellan 14,000-48,000 bowheads bor i östra Ishavet. Ändå bevarandestatusen för andra populationer är fortfarande okänd, och djuret är fortfarande i farozonen IUCN och enligt United States Endangered Species Act.

När befolkningen ökar, finns kommer troligen att knuffar från valfångst nationer att återinföra den kommersiella jakten på Grönlandsval. Om du vill hjälpa till att bevara miljön i grönlandsval och skydda arterna, anser volontärarbete tid eller göra donationer till ansedda bevarande organisationer. Liksom alla marina däggdjur, är grönlandsval hotas av föroreningsnivåer och klimatförändringar. Även nummer får studsade för arten, är deras framtid oviss, och bevarande förblir avgörande för att skydda befolkningen i grönlandsval valar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.