Vad är en Giant Tortoise?

En jätte sköldpadda är en stor reptil hemma i många tropiska öar. Även om de flesta kända sorter av gigantiska sköldpadda är nu utdöda, två huvudgrupper fortfarande lever i hela världen. Jätten sköldpadda kan leva i hundratals år, och kan nå enorma storlekar.

Den Aldabrasköldpadda hör hemma i Seychellerna öarna utanför sydöstra kust i Afrika. Aldabra atoll är skyddad från att användas av människor genom internationellt skydd lag och cirka 150. 000 gigantiska sköldpaddor tros leva i skärgården. De är mycket anpassningsbara varelser, kan leva i en plats på öarna, och sett individuellt och i besättningar. Även om de tillbringar mycket av sin tid på land, Aldabra gigantiska sköldpaddor är utmärkta simmare och tros vara ansvarig för underarter av sköldpaddor hela Indiska oceanen. Den äldsta fångenskap sköldpaddan i världen är Esmeralda, en Aldabrasköldpadda som är ungefär 170 år gammal 2008. En Aldabra sköldpadda i en kenyansk djur bevara också nyheter under 2005 när det "adopteras" en ensam baby flodhäst som överlevde en tsunami.

Galapagos gigantiska sköldpaddor är många hela vulkaniska öarna i Galapagos regionen. Tretton underarter av sköldpaddan tros existera, även om många är nära identiska i beteende och utseende. De största underart kan nå vikter på mer än 660 lbs (300 kg), och kan vara upp till 4 fot (1,2 m) lång. Den sköldpaddor på Galapagosöarna är reptiler, och följa en mestadels växtätande diet. De får mycket av sin vätskebalans genom att äta kaktus och frukt, och kan gå flera dagar utan att behöva sötvatten, även om de badar i grunda bassänger för att hålla kroppstemperaturen och möjligen för njutning. På större öar, kan de ofta ses betande i gräset i stora hjordar.

Gigantiska sköldpaddor tros könsmogna vid 40 års ålder, och kan mate när som helst på året. En kvinnlig sköldpadda kommer att gräva ett djupt bo i sandig jord där hon deponerar sina ägg och täcker dem. 4-5 månader senare, kommer landsköldpaddor kläcks och gräva sig upp till ytan, oberoende från födseln och framåt.

Medan Aldabra sköldpadda är i hög grad gäller invånarantal, bevarandestatus Galapagos jätte sköldpadda är listad som hotad av den internationella unionen för bevarande av natur och naturtillgångar (IUCN). Vissa underarter har bara några hundra djur vid liv, medan Pinta underarten har bara en överlevande djur, en relativt ung hane som heter Lonesome George. Ansträngningar att finna George en kompis har varit framgångsrika och det är troligt att Pinta arter kommer att försvinna efter hans död.

Trots det arbete för bevarande organ och detaljerade ansträngningar Galapagos National Park, den gigantiska landsköldpaddor fortfarande hotad. Om du vill hjälpa sponsor insatser för att skydda befolkningen i ett av de äldsta levande reptiler på jorden, kontakta en ansedd miljöbyrån att se vad du kan göra. Jätten sköldpadda är en underbar och fascinerande varelse, ett fönster till det förflutna, och ett hopp för bevarande av framtiden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.