Vad är en Frieserhäst?

Frieserhäst anses vara ett Gentle Giant av hästen världen, eftersom hästarna är kraftigt byggd, mycket muskulös, och också mycket vänlig och godmodig. Det är bland de äldsta inspelade tama raser av häst i Europa, och gick nästan utrotad i det tjugonde århundradet på grund av tillkomsten av mekanisering. Lyckligtvis flera frisiska ras föreningar samman för att rädda den frisiska, vilket har haft en comeback i Europa och USA. Det primära myndigheten om rasen är Friesch Paarden Stamboek, den frisiska stamboken i Holland, som grundades 1897. Den partner med flera andra ras organisationer världen över för att främja frisiska, och flera frisiska stamböcker också agera självständigt.

Hästarna hade sitt ursprung i Friesland, en provins i Nederländerna. Inledningsvis var uppfödda hästarna av munkar, och exporteras över hela Nederländerna och i Europa, framför allt efter efterfrågan på robusta, ökade ännu humör hästar. Friserna användes på slagfältet, att dra vagnar och fällor, och eftersom arbetet hästar i Tyskland och Holland och holländska nybyggare tog hästarna med sig när de reste till Nya världen. Friesian blod kan ses i många amerikanska hästar, särskilt i nordöstra USA. I utseende, är den frisiska ädla och ganska unik. För att klassificeras som en frisiska, måste en häst vara helt svart, med en graciös man och svans som av tradition har aldrig klippa. Hästarna har också rikligt behäng på deras fetlocks, tillsammans med välvda halsar. Frisisk nötboskap är extremt muskulös, men också mycket smidig, och de har en hög förstärkning gång som många häst tycker att estetiskt tilltalande.

Traditionellt har frisisk nötboskap använts i århundraden i travlopp och tävlingar i holländska kärror kallas sjees . När drar en sjee , är frisisk nötboskap ihopkopplade, och så många som fem par av hästarna får användas i konkurrensen. Den frisiska är kanske mest uppskattad för sin förmåga som en drivande häst, och de används över hela världen för detta ändamål. Dressyr ryttare använder också frisisk nötboskap, eftersom de har kraftiga framåtgående rörelse och kan lätt tränas. Den kraftigt byggd av hästen innebär att den inte kan användas i ridsportsevenemang som kräver stor snabbhet och uthållighet såsom hoppning, fälttävlan, racing, och Distansritt.

På grund av sin milda naturer, frisisk nötboskap är utmärkta familjens hästar, speciellt när välutbildade. Unga ryttare framåt i dressyr kan rida frisisk nötboskap, göra som barn som har examen från ponnyer till stora hästar. Enligt händerna på en skicklig förare, det frisiska utmärker sig, men hästarna används också för att utbilda personer som lär sig att köra. Många Friesian ägare är ganska förtjust i sin älskvärda fästen, och rasen troligen inte kommer att falla från offentlighetens ljus igen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.