Vad är åska?

ett åskväder är en storm som är förenat med blixt och dunder, tillsammans med kraftiga regn eller hagel. Normalt åska är relativt kort, lösa sig inom några timmar, men de kan göra en hel del skador, särskilt i fråga om supercells, omfattande åska som kan packa ett allvarligt slag. På grund av de potentiella farorna med ett åskväder, är människor i allmänhet rekommenderas att stanna inomhus under dessa stormar och hårt väder varningar kan utfärdas för att sätta räddningstjänst i beredskap om ett åskväder ser extremt farligt.

För att ett åskväder att bilda, måste varm fuktig luft finnas nära jordens yta. Eftersom varm luft är lättare än kall luft, stiger den upp i atmosfären. Om högre luften är kallare, börjar den fuktiga luften att kondensera och bildar moln. När förhållandena i atmosfären är instabila, kan dessa moln förvandlas till skyhöga cumulonimbus, med ett klassiskt städ form. Så småningom molnen ut, genererar en ström av regn eller hagel i mycket kalla förhållanden. Den instabila förhållanden som råder under ett åskväder är också generera elektriska laddningar som löser in blixtnedslag. Som blixtnedslag, genererar det åska, som orsakas av överhettad luft genereras av blixten eftersom det streck genom atmosfären. Eftersom denna luft expanderar bildar det en stötvåg, som registrerar sig som åska i människors öron. I en enda cell åskväder, det finns bara en viktig källa för varm, fuktig luft, och stormen oftast löser sig mycket snabbt eftersom det körs i huvudsak på ammunition. Multi-cell stormar har flera källor, och många formulär upp i en cell kluster eller skråla linje, en rad oväder som hammare ett område upprepade gånger tills alla stormar passera. När det gäller en supercell bryter molnet faktiskt upp genom troposfären och den åskan har en oerhörd energi som i sin tur kan skapa orkaner och tornados.

Åska är vanligast i tropikerna, där varmt, rikt fuktig luft. I vissa regioner, små åskväder inträffar nästan varje dag. Dock kan dessa stormar förekomma när som helst, även under den kalla arktiska, och det är inte alltid möjligt att förutsäga dem. Ofta väderförhållanden tyder på att ett åskväder kan tänkas, och meteorologer kan varna folk för fara, men i andra fall tycks ett åskväder för att komma från ingenstans, och för att skingra lika oväntat. Som en allmän regel, städ-formade moln, en tung himmel, och en känsla av spänning är alla goda skäl att pop inomhus för lite vid ett åskväder uppstår.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.