Vad är Tungben?

Tungben är en mycket speciell ben i människans kranium som är unikt genom att det inte är ansluten till något annat ben i kroppen, utan det stöds av ett nätverk av muskler och ligament, som fångar det som en fluga i bärnsten direkt under tungan. Den primära roll Tungben är att stödja vikten av tungan, tillåter människor att formulera ord när han talade, och som möjliggör att ett brett spektrum av vocalizations.

Utan Tungben, skulle människor vara oförmögen tal som vi känner det, så detta ben är ett stort steg i människans evolution. Den första hyoid ben dök upp i hominider cirka 300. 000 år sedan, och de åtföljdes av ett fenomen som kallas struphuvudet droppe, som gör att struphuvudet att lösa djupare ner i halsen efter barndom, ytterligare möjliggör tal. Självfallet skulle vi antagligen inte finns i vårt nuvarande tillstånd utan hyoid ben, vilket tal är ett viktigt verktyg för civilisationen. Detta ben är formad ungefär som en hästsko, och det ligger i Europas strupe nedan tungan. Detta ben är också ibland kallas "lingual ben," i en hänvisning till det faktum att det ger människan förmågan att tala. Termen "hyoid" kommer från det grekiska hyoeides , som betyder "Ypsilon-formad. " Den grekiska bokstaven Ypsilon är formad ungefär som den romerska brev U. När du tittar på Tungben, kan det delas in i flera sektioner. De viktigaste "kropp" av Tungben är som den tunga basen av U, medan de större Cornu är hornen som bildar armar U. mindre Cornu är två mindre delar av hyoid som skapar en andra omgång horn på U, nära kroppen i Tungben.

Förutom att vara av intresse för levande människa är Tungben ibland även viktig i kriminalteknisk analys . När Tungben är bruten, det är en stark indikator på att någon var strypt, eftersom benet annars mycket svårt att bryta. Därför kriminaltekniska analytiker kolla ofta om tillståndet i hyoid i ett misstänkt dödsfall, särskilt i händelse av att bara skelettet återstår är tillgängliga för obduktion, som en bruten hyoid kan försegla affär, så att säga, tillhandahålla bevis om ett uppenbart fall av strypning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.