Vad är Tectonic Plates?

tektoniska plattorna är stora plattor av sten som utgör grunden för jordskorpan och formen på kontinenterna. De tektoniska plattorna består botten av jordskorpan och den övre av jordens mantel. Det finns tio större plattor på jorden och många fler mindre betydelse. De flyter på en plast-liknande delen av jordens mantel kallas Astenosfär. Plattorna är mest känt känd som källan till jordbävningar. De tektoniska plattorna är ca 100 km (60 miles) i tjocklek, med kontinentalplattor tenderar att vara tjockare än oceaniska sådana. Den fattning av de två typerna av plattan är också helt annorlunda. Oceanic plattor består av tjockare basaltiskt klippor, komprimerad av trycket kilometer vatten. Contintental plattor har en lägre genomsnittlig densitet, som innehåller granit klippor med en tung sammansättning av aluminium och kisel.

manteln under de tektoniska plattorna är konstant återcirkulerande, vilket gör att plattorna flyta omkring sakta i en process som kallas tektoniska drift . Denna process har beskrivits väl av teorin om plattektonik, löste flera vetenskapliga dilemman om utbredningen av arter när den infördes. När plattorna driva upp mot varandra, skapar de bergskedjor och vulkaner. Mt. Everest skapades på detta sätt. Eftersom plattorna är så stora, wraps var över en betydande del av jordens yta, vilket gör dem böjda. Det är en annorlunda form än den platta ordet "platta" antyder.

Med tiden har plattektoniken orsakat världens kontinenter för att omformas. Alla kontinenter på jorden en gång var del av en gammal superkontinent kallas Pangea, och Antarktis låg en gång i ett tempererat klimat. Marina fossiler kan hittas på topparna av världens högsta berg. De tektoniska plattorna fortsätter att röra sig långsamt, men det är osannolikt att deras rörelse orsakar världens ansikte att förändras snabbare än det växande teknologiska människan påverkar det kommer. En dag plattorna "bra fart och tryck kan även användas som en källa till geologisk energi.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.