Vad är Shad Festival?

Shad Festival hålls varje vår i Lambertville, New Jersey, för att fira den avkastning som de shad, en fisk i sill familjen, Delaware River. Under många år Delawarefloden var så förorenad att antalet shad som kom för att leka varje vår hade krympt till en skrämmande låg siffra. Som en kanariefågel i en kolgruva som uttrycker en ohälsosam miljö, skickade brist på tillräckligt antal shad en varning för miljöaktivister, som samlades för en sanering av farleden. Den Shad Festivalen hölls för första gången 1981 för att markera ekologiska milstolpe, och nu tusentals turister, shoppare och miljövänner närvara vid tvådagarsevenemang.

Delawarefloden utgör en del av gränsen mellan delstaterna New York och Pennsylvania, och hela gränsen mellan Pennsylvania och New Jersey. Delaware River har under årens lopp varit föremål för mycket utsläpp och flera oljeutsläpp. Dessa faktorer ledde till en minskning av shad befolkning på 1970-talet.

Shad är främst saltvattenfisk, men de simmar upp sötvatten älvarna för att leka på våren. Till skillnad från öring, som har en liknande reproduktion ritual, många shad överleva att simma tillbaka till havet. Olika typer av shad finns i alla områden i Atlanten, samt flera hav över hela världen. Det Shad användandet av det djupa vattnet i Delawarefloden som en lek marken, men älven hade blivit så förorenad att befolkningen i shad i Delaware River var nästan helt minskat till miljömässiga reformer stiftades.

År 1981 hade staden Lambertville fallit på tuffa ekonomiska tider. Staden hade märkt att föroreningen av lokala Delawarefloden hade förbättrats, och 30-tums (76. 2 cm) tandlös fisken hade börjat simma uppför floden för att leka igen. Lokala tjänstemän beslutat att anordna en festival för att fira återvändande detta benig fisk, och ett turistiskt uppsving följde, i slutändan medför en ekonomisk återhämtning i staden. Den Shad festival, som har hållits årligen sedan dess, har bestått av alla bekvämligheter som mest småstad festivaler, såsom mat och bodar för försäljning av föremål, men den innehåller också ett pedagogiskt moment fokuserar på ekologi.

är The Shad Festivalen hålls vanligtvis när shad börjar leka. När de färdas uppåt floden finns shad-dragande demonstrationer kallas notfiske, som fångar fisk i näten i en metod som används av Lenni Lenapeindianerna, de ursprungliga invånarna i området under kolonialtiden. Förutom notfiske demonstrationer och shad demonstrationer matlagning, Shad Festivalen erbjuder också en mängd olika återförsäljare, musik, visar konst och mer, bland annat en affisch auktion till förmån stipendium program för lokal high school. Mat flödar över, men den största attraktionen är Shad. Ytterst är Shad festivalen ett firande av såväl återvändande av denna unika fisk och återlämnande av turism och ekonomi till stranden staden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.