Vad är Richterskalan?

Richterskalan används för att mäta omfattningen av jordbävningar. Skalan, mer formellt kallas Richter storlek test skala från 0 till över 8,0. Det är en logaritmisk skala, vilket innebär att varje enhet ökar på skalan motsvarar en absolut ökning av en storleksordning, eller faktor 10. Jordbävningar mindre än ca 2 på Richterskalan är meningslösa eftersom de kan knappt mätas, mycket mindre kände. En jordbävning är inte riktigt nyhetsvärde förrän det träffar ungefär 5. Vid magnituder på 7. 0 eller 8,0 skadan kan bli katastrofala.

Omfattningen av en jordbävning mäts med en seismometer. Den ursprungliga Richterskalan grundade sig på en viss sorts seismometer. Anordningen består av en säker och stabil ram, en vikt hålls på plats av tröghet, vibrations-dämpande fjädrar för att förhindra långsiktiga svängningar, och ett sätt att mäta förskjutning av vikten från referenspunkten. Jordbävningen styrka mäts i vilken grad den gör att vikten fördrivna. Eftersom seismometer sällan i epicentrum av en jordbävning, är kalibrering tekniker som används för att bestämma vad förskjutningen skulle ha varit om det fanns verkligen där. P

Jordbävningar orsakas av tektoniska plattorna djupt under jorden glider och malning mot varandra. Ibland spänning kan byggas upp för hundratals eller tusentals år innan det släpptes i en stor jordbävning. Jordbävningsdrabbade områden som San Francisco och Los Angeles fortfarande riskerar en stor jordbävning. Jordbävningar kan inte mätas mycket noggrant med hjälp Richterskalan när storleken ligger över cirka 8,3, så en modernare mäta metriska kallad seismisk stund är vanligt.

Stora jordbävningar, med en magnitud på 8,0 eller högre, händer ungefär en gång per år. Mindre jordbävningar hundratals eller tusentals gånger per år. Några av dessa kan knappt mätas. Jordbävning mindre än 3,0 på Richterskalan känns inte av de flesta. Den största jordbävningen som någonsin registrerats mätt 9. 5 på Richterskalan och inträffade i Chile, men skadorna så långt bort som Hawaii på grund av flodvågen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.