Vad är Notoedric Mange?

Notoedric mange är en typ av skabb som oftast ses hos katter, även om den kan spridas till hundar, kaniner, rävar, människor och andra djur. Den karaktäriseras av utvecklingen av fläckar av fjällande, skabbig hud och intensiv klåda som kan leda djuret att klia sig allvarligt i ett försök att ta itu med klåda. Det är viktigt att gå till en veterinär för att få behandling för notoedric mange, eftersom det är viktigt att diagnostisera det ordentligt och att få rätt medicinering. Detta tillstånd kan orsakas av infektion med Notoedres cati , en typ av hud-gräva kvalster som gräver i kattens hud att lägga ägg. Den efterföljande kläckning av ägg och spridning av kvalster orsakar klåda, håravfall, och utveckling av crusty sårskorpor, skalor och fläckar av torr hud. Vanligtvis börjar infektionen på öronen, och sprider sig långsamt över ansiktet, buken och andra delar av kroppen. En veterinär kan bekräfta att en katt har notoedric mange med ett skal skrapande som undersöks under mikroskop. När bekräftade, kan tillståndet behandlas med ett läkemedel dopp eller lotion, en injektion eller ett piller. Katten kanske behöver använda en elisabetanska krage för flera dagar för att förhindra repor.

kattägare bör vara medvetna om att många av de bekämpningsmedel som används för att behandla skabb hos hundar är inte säkra för katter, varför det är avgörande för att gå till en veterinär för behandling, för att bekräfta att medicinen kommer att vara säkert för katten. OTC mange behandlingar är ofta inte effektiva, eftersom de antingen inte formulerats för notoedric mange, eller de är avsedda för andra djur. Detta tillstånd kallas ibland kattdjur skabb, även om skabb mite är inte inblandad, eftersom symptomen liknar de som orsakas av skabb infektioner. Flera andra kvalster kan också orsaka liknande infektioner hos katter. Lämnas obehandlad notoedric mange kan leda till allvarliga hudinfektioner orsakade av konstant repas och dessa infektioner kan leda till septikemi, vilket är ett livshotande tillstånd.

Some regioner i världen är kända hotspots för notoedric mange, och veterinärer får se många fall varje vecka. På andra områden, är tillståndet relativt sällsynta. Kattägare kan minska risken genom att hålla sina katter inomhus, så att de inte kommer i kontakt med smittade förirrar, husdjur och vilda djur. Hålla katter inomhus kan också förlänga deras livslängd, förutom att förebygga infektion med ett antal andra villkor, såsom felint leukemi virus.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.