Vad är Mustang hästar?

Mustang hästar är förmodligen den mest kända typen av vilda hästar, särskilt i USA. Firades i den amerikanska kulturen för sin frihet och sitt mod, är Mustang en ras av varmblodiga hästar som lever i sydvästra USA.

Trots att hästarna inte ursprungligen hemma i Nord-, Central-eller Sydamerika Dagens Mustang hästar härstammar från tämjda varm-blods förs till den nya världen av spanska upptäcktsresande. Huruvida några av dessa hästar rymde eller blev kvar i den spanska kom och gick under år levde de och uppvuxna i naturen i århundraden. Den Mustang hästar som vi har idag är resultatet av mer än fyra århundraden av isolering och avel.

Under årens lopp har Mustang hästar fångat intresse för indianer, cowboys och andra människor häst. I sin bok Mannen som lyssnar till hästar , beskriver Monty Roberts Mustang raser, som tidigare var en populär form av underhållning i sydvästra USA. En grupp av vilda Mustanger skulle fångas, och på tävlingsdagen Målet skulle vara att inte bara rida hästen för allra första gången, men för att komma till mållinjen först också. Som tur är Mustang hästar nu skyddas i lag, men detta införs ett nytt problem-hur man håller sina besättningar från att bli för stort. Att hålla dem från att bli överbefolkat, är Mustangs periodvis avrundas uppåt, där vissa är tagna och säljs via Mustang rädda organisationer i USA. Vissa är utbildade innan de säljs, medan andra är utbildade av sina nya ägare.

Mustang hästar har en inverkan på den amerikanska kulturen på många sätt. Först och främst har införandet av hästen en stark inverkan på indianska kulturer. När spanjorerna kom i slutet av 1400-talet och början av 1500-talet hade de infödda aldrig sett hästar, än mindre män ridande dem. Men hästar sprids snabbt över hela Amerika, så indianer att jaga, kämpa, och reser från plats till plats lättare än någonsin tidigare.

Mustang hästar har också blivit synonymt med modern amerikansk kultur. T. ex. uppmanade Ford tankarna till Mustang hastighet och fria naturen när de namngav sin nya sportbil efter vilda hästar på 1960-talet. Sedan dess har Mustang hästar blivit välkända amerikanska begreppen frihet och rik historia av USA: s "Wild West. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.