Vad är Meteorwrongs?

Meteorwrongs finns stenar som folk tycker är meteoriter, men visa sig att det vanliga markbundna stenar. Termen "meteorwrong" är en ordlek med "meteorit" snarare än en officiell term i geologi. Meteorwrongs är ofta lätta att identifiera sig med en avslappnad blick, och vissa högskolor och rock jaga föreningar erbjuda kliniker för att identifiera stenar och människor visar hur platsen meteorwrongs. Det finns flera skäl att vilja hitta en sten som meteorit. Många människor tycker meteoriter intressant, eftersom de kommer från rymden, och ibland samlare kommer att betala ett högt pris för verifierade meteoriter. Forskarna är ibland också intresserade av dessa klippor, eftersom de kan ge information om hur universum utvecklas, och vilka typer av mineraler finns i överflöd i rymden. Ibland identifieringen av en meteorit blir också viktig i domstol, till exempel när någon hävdar att meteorit skada på ett hem bör omfattas av försäkringen.

Många har en idé om vad en meteorit ser ut, och när de hittar stenar som passar med den mentala bild, kan de besluta att dessa stenar är meteoriter. De flesta av tiden de är vanliga gamla jorden klippor som järn skräp, magnetit, och vesikulärt basalt, mycket till besvikelse upptäckaren.

Så, hur ska man veta om en sten är en meteorit eller meteorwrong? Ibland krävs det hjälp av en skicklig geolog, men det finns några viktiga ledtrådar som kan leda dig i rätt riktning. Ett utmärkande drag för en meteorit är en fusion crust, orsakad av passerar genom jordens atmosfär med hög hastighet. Fusion crust är svart med rostbruna i färg, beroende på ålder, och ofta är väldigt smidigt. Det ser också väldigt annorlunda från resten av berget, när det är uppsprättad.

De flesta meteoriter är starkt magnetiska och tråkig i färgen. Om en sten är täckt i kristaller, särskilt färgglada sådana, är det troligen ett meteorwrong. True meteoriter är extremt kompakt, känner mycket tunga för sin storlek, och de är ofta flecked med små bitar av metall. Meteorwrongs har gasbubblor, fickor luften, och stora bitar av sediment, ofta i lager. En av de största ledtrådar är det omgivande geologiska materialet. Om du hittar intilliggande stenar som ser mer eller mindre identiska, håller ni en meteorwrong, och medan berget kan vara intressant eller värdefull för andra skäl, är det verkligen inte från yttre rymden.

för samlare som vill undvika meteorwrongs, är det en bra idé att be om en oberoende bedömning av en sten som någon hävdar är en meteorit. Många geologer som specialiserar sig på meteoriter erbjuder bedömningar, mot en avgift, och om berget visar sig vara värdelös, kan det vara en avgift väl använda.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.