Vad är Islandsfår?

isländska fåren är triple-ändamål får från Island. De har tagits upp i Island sedan den 9: e århundradet CE, och sedan några får importerades efter det 10th århundradet, de är genetiskt ganska utmärkande. Island finns också en annan unik lantbruksdjur, den isländska hästen. Både islandshästar och isländska får representera gamla raser, med några av de renaste genetiska bestånd är tillgänglig, och invånarna i Island är måna om att skydda integriteten hos dessa unika djur. Vikings transporteras till dagens Island skulle förmodligen hitta åsynen av en flock Islandsfår väldigt bekant.

Triple-ändamål får föds upp för kött, mjölk och ull, vilket gör dem mycket effektiva. Vikingarna förde fåren till Island för att upprätthålla sina kolonier där, välja hardy får som skulle kunna motstå de ibland svåra vädret på Island. Isländska får idag är kända för sin härdighet och anpassningsförmåga, och de är också särskilt fruktbara, en klar fördel när man har ett begränsat antal får för rasen. Tackor regelbundet ta tvillingar, och vissa har en muterad gen som gör det möjligt för ännu större flerbarnsfödslar. Det här får rasen är medelstort, med tackor är något mindre än baggar. Några isländska får har horn, medan andra inte, och de finns i olika färger inklusive vit, svart, och blandade. Ullen kommer i två olika skikt som vanligtvis separerade efter klippning, med ull från det mjuka under skikt som används för plagg som bärs närmast huden.

visserligen får ha ett rykte om att vara fogliga och lätt att hantera, är detta inte fallet med isländska får. Isländska får är intelligenta, muskulös, och ibland mycket viljestark. Detta gäller särskilt leadersheep, får som har fötts upp i århundraden för att huvudet upp flocken och bistå herden. Leadersheep är något mindre än sina motsvarigheter i besättningen, och de är naturligtvis alert, känslig och extremt duktig, håller ett öga på flocken och håller den borta från trubbel.

På Island, väldigt lite över avel har skett med andra raser, hålla Islandsfår relativt rena. Köttet från dessa får är en delikatess i vissa delar av Island, medan deras mjölk används för tillverkning av olika mejeriprodukter, inklusive skyr , en fermenterad mjölkprodukt unikt för Island. Ull från Islandsfår används i den berömda traditionellt stickade tröjor Island, varav många är gjorda i naturlig ull färger.

Uppfödare av Islandsfår finns alla över hela världen. Vissa har genetiskt rena bestånd, medan andra erbjuder korsningsgaltar får som smälter positiva drag från flera fårraser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.