Vad är Animal Rights?

Animal Rights är en rörelse som avser att skydda alla djur från att utnyttjas och missbrukas av människor. Detta inbegriper användning av djur för något som orsakar smärta och lidande, såsom medicinska experiment, fängelse i cirkusar och djurparker, och pälsproduktion. Djurrättsrörelsen har helt andra mål än djurskyddsorganisationer. Även välfärd aktivister kämpa för en mer human behandling av djur i allmänhet, djurrättsaktivister vill att djuren skall betraktas som individer, snarare än egendom.

Grupper som arbetar för djurens rätt ofta täcker områden såsom päls och ull industrin, akvarier och djurparker tester på djur (både medicinska och kosmetikaindustrin), och husdjur. Många djur rättigheter advokater är också vegetarianer, eftersom användningen av djur som födokälla avrådes. Även om detta inte är ett krav, är det allt vanligare bland aktivister.

djurrättsrörelsen har anor från slutet av 19th century, delvis tack vare arbetet med Arthur Schopenhauer och Henry Salt, som skapade medvetenhet med publiceringen av de första böckerna om frågor som rör djurs och vikten av att ge dem en plats i moraliskt system.

djurrättsrörelsen haft en stark comeback i 1970, där de flesta moderna termer myntades. Oxford psykologen Richard Ryder myntade ordet "artism", som kom att ligga till grund för djurrättsrörelsen. I grunden är artism tilldelning av olika värden för varelser beroende på art. Ryder skrev mycket om frågan och betraktas som allvarligt som rasism.

1975 Peter Singer skrev det som nu behandlade Uppslagsverket för djurrättsaktivist. Boken Animal Liberation har använts som kursbok för Singers bioetik kurs vid Princeton University. Andra böcker som anses nödvändiga för djurrättsrörelsen omfatta James Rachels ' Created from Animals: The Moral Implications of Darwinism och Tom Regan's The Case for Animal Rights .

är djurrättsrörelsen inte intresserad av att djur och människor lika. Istället arbetar de för de grundläggande rättigheterna för alla djur att leva fritt från mänskligt övergrepp, och undvika onödig smärta och för tidig död i händerna på människor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.