Why Do katter har Whiskers?

Katter har polisonger att hjälpa dem att samla information om den fysiska världen omkring dem. Den extremt känsliga taktila hår kan upptäcka subtila vibrationer och strömmar vind, och kan även användas som ett mätverktyg för att avgöra om en katt kommer att passa in i en öppning. Studier har visat att morrhåren är avgörande för en katt känsla av balans och rumsliga relationer. Whiskers är kända av det latinska namnet för vibrissae , som är ett generiskt namn för någon slags stel, stora, extra känsligt hår används som ett verktyg sensoriska av djur. Däggdjur av alla storlekar från möss till hästar har vibrissae , och är mycket anpassade till små förändringar i sin miljö som följd. Den morrhåren på en katt är mycket tjockare än vanliga hårstrån , och håren är också djupare förankring så att de inte kan rubbas så lätt. Husdjursägare kanske har märkt att katter har polisonger på morrhår Pad runt näsan framför deras ögon, och bakom frambenen. Katter har morrhår på flera platser för att samla olika typer av information som bidrar till en övergripande stor bild av en scen. i ansiktet, katter har polisonger så att de kan känna att det förelåg hinder. Om en katt försöker smyga in i eller under något, han eller hon kommer att testa det med polisonger först. Den morrhår runt näsa och ögon är lite längre än bredden av kattens kropp, så om morrhåren är kraftigt komprimerade, vet katten att hålet är för litet. Facial morrhår används också för att känna efter lätt bris och förändringar i temperatur. Vind strömmar kan ange läget för möbler, öppna dörrar, och andra frågor av intresse för ett kattdjur, precis som temperaturförändringar kan.

Katter har polisonger på benen för att hjälpa dem att hålla reda på bytesdjur. Leg whiskers hjälpa katter att räkna ut hur stort ett rov djur är och exakt var det ligger, användbart för en kortsynt djur som en katt. Vissa djur beteendevetare misstänker att katter har begränsad nära håll vision, och att katter har polisonger och en akut känsla för små för att bistå med hantering byte på nära håll.

Morris kan också användas för att bedöma humör. En nyfiken katt stötar ofta morrhåren framåt att utforska. Avslappnad, självsäker katter har morrhår med en lutning framåt också, som visar att djuret känns trygg och intresserad av hans eller hennes omgivning. När en katt är spänd eller olycklig, är morrhåren dras tillbaka mot ansiktet.

Eftersom katter har polisonger att hjälpa dem att navigera, skador på deras morrhår kan vara försvagande . Polisonger ska aldrig skäras eller trimmas, och överdriven hantering av polisonger bör undvikas, eftersom manipulering av morrhåren kan vara smärtsamt. Whiskers gör regelbundet faller ut och växer igen, vilket är normalt, men om en katt förlorar ett stort antal polisonger, kan det vara ett tecken på konflikter eller hälsoproblem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.