Vem är Humphrey the Whale?

knölvalar är intelligenta djur. De reser i baljor, vandrar söderut och norrut på sommaren. Även om de i allmänhet hålla ihop och resa samma kurs år efter år, det finns enstaka misstag. En minnesvärd var en val som kom att kallas Humphrey. I oktober 1985 lämnade Humphrey the Whale sin balja och simmade under Golden Gate-bron i San Francisco Bay. Detta var en spännande njutning för människorna i San Francisco, eftersom knölvalar vanligen vistas i mycket djupa delarna av havet. Humphrey the Whale var 45 fot (13,7 m) lång och vägde cirka 40 ton (36. 287 kg). Turister och bofasta kom ut för att se Humphrey. I stället för att simma tillbaka ut i öppna havet, Humphrey the Whale simmade upp Bay i Sacramento River. Sacramento River blev mindre och smalare som Humphrey rest uppströms letar efter havet, men i fel riktning. Floden var för liten för honom, samtidigt som det är sötvatten, inte saltvatten att valar behöver för att överleva.

Uppdraget var att vända Humphrey the Whale tillbaka runt mot havet så att han skulle bli fri. Däremot höll han bara gå uppströms, längre bort från sin födokälla och den miljö som han behövde. Humphrey fick äntligen själv fastnat under en liten bro i ett gyttjebad förgrenade bort från Sacramento River.

Forskare, Kustbevakningen och andra utvecklade en förvånansvärt enkel plan för att rädda Humphrey the Whale. De planerade att bang långa ledningar tillsammans under vattnet för att skrämma bort honom från det håll han varit på väg, samtidigt spelar en inspelning av valar äta i den andra riktningen. De hoppades att detta skulle locka Humphrey ut mot havet för att söka föda och hans pod för valar.

Humphrey började simma i motsatt riktning mot smällar rören, men stoppades när han kom tillbaka till den lilla bron. Rören hålls banging, och Humphrey tycktes bli arg och förvirrad, tröska runt i vattnet, men inte komma någonstans. Slutligen togs en kran för att rensa bort några av de gamla pilings av bron och skapa tillräckligt med utrymme för Humphrey att simma igenom. Även för ett ögonblick verkade det han skulle fastna i de återstående pilings, bröt han äntligen fri och simmade till andra sidan.

Humphrey the Whale tillbringade en dag simmar runt bukten, slapping svansen, hoppa upp ur vattnet, och underhållande människor som tittade på. Då han simmade under Golden Gate-bron och ut på öppet vatten, 26 dagar efter vilse.

Forskarna kunde identifiera Humphrey senare under sin årliga vandring genom hans särskiljande markeringar. Sågs han 1986 av Farallon öar och i Bodega Bay 1988. År 1990 var Humphrey the Whale i trubbel igen, hittades strandad i leran nära Candlestick Park i San Francisco. Det tog tre dagar för räddningsarbetare från Marine Mammal Center och USA: s kustbevakning fri Humphrey, som de till slut gjorde genom att pumpa luft under honom under högvatten och bogsera honom till djupare vatten, befria honom en gång.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.