Vad är några Goat raser?

Det finns ett antal olika get raser, varav många har ändamål som överlappar varandra. Som regel är getter som hålls för mjölk, kött, eller hår, och vissa är också hålls som sällskap och djur fungerar. Alla get raser delar drag av att vara mycket härdig, nyfiken och intelligent, och de kan vara mycket intressanta djur att ha runt, oavsett vad de har användning för dem kan vara.

Getter verkar vara bland de äldsta av domesticerade djur, med många get raser kommer från Afrika och Centraleuropa. Tillsammans med får, getter bildade grunden för människans tidiga jordbruk, och även getter som domesticerades i tusentals år, kan de gå förvildade mycket lätt. Om ut i naturen, getter vanligtvis gå vilt inom en generation, som kan vara ett allvarligt problem, som infördes getter kan orsaka allvarliga skador på miljön.

Flera get raser har utvecklats speciellt för mejeriet. En av de mest kända raser mejeri bocken är Nubiska, som kännetecknas av stora, diskett öron, en mjuk personlighet, och mjölk med ovanligt hög smörfett, vilket gör ost av mycket hög kvalitet. Andra mjölkraser inkluderar Saanens, Toggenburgs, La manchas och Oberhaslis. Många av dessa getter raser visas i konkurrens och det finns mycket specifika skapa standard för människor som vill visa. Den mest kända köttras är förmodligen den Boer get, och Kalahari rött är en annan välkänd köttras. Mjölkgetter kan också hållas för kött, med vissa uppfödare slakt barnen att hålla sin befolkning bockar under kontroll. Hair getter både kashmir och angora getter, som har korsats med andra raser för att producera ett antal sorter som amerikanska Cashmere Getter. Dessa getter är klippt för sin speciellt mjuk, bra hår.

Den pygmé get används för sällskap på många områden, även om dessa getter även användbara kött och mjölk. Många get raser används också som arbetande djur, att dra lätta kärror eller plogar och för att kontrollera oönskade växter. Institutioner runt om i världen har vidtagits för att anställa kringströvande besättningar på get "klippare" som håller växterna under kontroll på ett miljövänligt sätt och getter används också för att trimma växter längs vägkanter. Eftersom getter äter en mängd olika växter, de är väl lämpade för detta ändamål, eftersom de kommer glatt klippet allt i sikte förrän leds bort till en ny plats.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.