Vad är mannen på månen?

The Man in the Moon är tänkt bild av en människas ansikte att vissa kulturer anser vara synlig på ytan av månen. De flesta är överens om att ansiktet syns bara när månen är full. Ansiktet sägs bildas genom en serie mörka områden efterlikna två ögon, en näsa och en öppen mun. Dessa områden är faktiskt en del av månens hav, till exempel Mare Imbrium och Serenitatis, som med människor associerar till Man in the Moon ögon.

Legenden berättar att mannen på månen är en verklig människa. Den äldsta traditioner hävdar att mannen skulle Kain, som dömdes till cirkel jorden och titta alltid vad han inte kunde få på grund av hans svek. Andra legender säger Man in the Moon är en gammal man dragande ett gäng klubbor. Shakespeare nämner Man in the Moon i En midsommarnattsdröm och hänvisar till honom som samma gubbe. Även i antikens Rom och Egypten redan fanns legender förklarar ansiktet på månen.

Medan merparten av legenderna inte ge ett specifikt ursprung till Man in the Moon, vissa samhällen har en esoterisk förklaring till ansiktet. Till exempel är inuiter tror att mannen på månen håller säkert människornas själar och djur som har gått bort. På ett liknande sätt, Nepals tror Man in the Moon är faktiskt inför någon som har gått bort, eftersom människor som dör går till månen.

The Man in the Moon är inte alltid ses som en mans, eller till och med ett mänskligt ansikte. I vissa kulturer är det faktiskt en kvinna eller ett djur. De vanligaste siffrorna ingår som en kanin eller hare, en groda, eller en buffel. I modern tid har man identifierat massor av bilder när man tittar på fullmåne. Beroende på deras trossystem och miljö, människor ser en massa olika saker på månen yta. Ovanligt siktningar inkluderar pirater, en man med glasögon, en ung flicka, och en groda.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.