Vad är magnetosfären?

magnetosfären hänvisar till regionen magnetiska inflytande av en himlakropp. Detta varierar beroende på storleken på kroppen och magnetism den genererar. Jordens magnetosfär definieras av den region där rörelserna av laddade partiklar bestäms till stor del av jordens inflytande. Denna effekt sträcker sig cirka 10 jordradier (63. 731 km eller 39. 123 mil). Vissa organ kända för sin magnetism, såsom magnetarer, en form av pulsar, har magnetosfärer tiotals miljoner miles bred.

Inte alla astronomiska objekt har en magnetosfären. Alla planeter i solsystemet göra, utom möjligen med undantag av Pluto. Isiga månar är exempel på organisationer som saknar ett magnetfält. Magnetosfären skapas genom elektrisk ström som flyter i rymden och har ingenting att göra med ferromagnetiska material.

magnetosfären repellerar solens solvinden, som består av laddade partiklar, vilket skapar en stor efter dessa partiklar i rymden, ungefär som en motorbåt. Arketypen lärobok bild av magnetosfären visar solvinden att vika runt det. var magnetosfären upptäckte helt nyligen-1958 genom Explorer jag, den andra någonsin lanserade jordens omloppsbana runt satellit. Dess källa är en dynamo process metallerna i jordens kärna genomgår. Vi hade känt förut, naturligtvis, att jorden hade ett magnetfält, men var inte säker på huruvida det påverkade partiklar i rymden. På samma sätt som den magnetiska nordpolen avviker från True North, är inriktningen av magnetosfären något förskjuts från jordens rotation. Till skillnad från jorden själv, är magnetosfären inte ens ungefär klotformig. Det är deformerade av solvinden. Detta stellar plasma är resistenta mot blandning med joner fångas i jordens magnetfält.

magnetosfären fyller en viktig funktion skyddar oss från en del av energin som skapas genom kosmiska vågor. Övre atmosfären avlyssnar energirika partiklar och sprider dem över hela magnetosfären. De fångade partiklar kallas Van Allen Radiation Belts, eller enklare, Van Allen bälten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.