Vad är en knölval?

knölval, Megaptera novaeangliae är en stor Bardvalar känd för sina mystiska sång. Humpbacks finns i de flesta av jordens hav, och är ibland föremål av legender eller dyrkan. Det tros vara cirka 75. 000 knölvalar lever, men befolkningen har aldrig återhämtat sig helt från storskalig valfångst näringarna i den 17: e-20-talen.

Humpbacks skiljer deras karakteristiska långa ryggfenan som utgör puckel på ryggen som de heter. De är mestadels svart, men kan ha vitt mönster på undersidan, fenor och stjärt fluke. Den distinkta mönster av färg och åsar på deras VALSTJÄRT används för identifiering fotografier som inte finns två puckelrygg stjärtar är exakt lika.

Vid födseln väger en knölval ungefär ett ton (907 kg,) och är mellan 10 och 15 fot (3-4. 5 m) lång. En mogen val kommer att vara mellan 40-50 fot (12. 2-15. 2 m) lång och vikt 25-40 ton (22,680-36,287 kg. ) Kvinnor reproducera vartannat eller vart tredje år, vid könsmognaden i åldrarna fem och sju. Under många år trodde experterna genomsnittet Humpback bodde 50-60 år, men nyligen exemplar av liknande valarter har visat sig vara mycket äldre. Numera anses det möjligt att Humpbacks kunde leva i över hundra år.

Den knölval är klassad som en Bardvalar, och alltså inte har tänder. Istället har de en rad flexibla plattor gjorda av keratin i munnen, genom vilket de kan filtrera sin mat. Deras diet består av små fiskar, räkor och krill. Humpbacks använda en jakt teknik som kallas bubblan fisknät, där en grupp valar simmar i en cirkel, blåser bubblor genom sin blowholes att omge fisk i en ring. Efter att de har tillräckligt bifogat sitt byte, kommer valarna turas rusa genom cirkeln att svälja fisken. Genom att tvinga luften genom sin blowholes, kan den manliga knölval producera en högljudd mönster eller sång. Varje sång varar mellan 10-20 minuter, och sjungs av alla män i en regional grupp. Även om alla män sjunga samma låt, kan sången mönster förändras över säsonger. Trots omfattande undersökningar, fortfarande experter förbryllad över låtarna. Även teorier föreslår olika funktioner i låtar som avels-eller dominans beteende, ingen teori har slutgiltigt bevisats. var jagade knölval i stor utsträckning under de dagar av omfattande kommersiell valfångst, och världens befolkning tror ha sjunkit till så låg som 10% av sin före valfångst nivåer. Trots en Internationella valfångstkommissionen (IWC) förbud på 1960-talet fortsatte vissa nationer att jaga Humpbacks för kommersiella och forskningsändamål. Under 2007 meddelade Japan sin avsikt att döda 50 Humpbacks för forskningsändamål, och möttes av globala protester. Jakten sköts upp i avvaktan på en IWC konferens om saken.

Trots IWC förbudet kvarstår Knölval i fara från buller och vattenföroreningar, kollisioner med fartyg, och förvecklingar i kommersiellt fiskeredskap. Även befolkningstalen har återhämtat sig något sedan 1960-talet förbud, har de arter som ännu inte återfått före valfångst populationer, och anses av vissa experter att vara känsliga för utrotning i framtiden. I popularitet whale-watching industrier är hoppfull för arten, men experterna varnar för att bevarandeåtgärder för knölval måste tas på allvar om människor avser att skydda djuren från skada.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.