Vad är en Mushroom Cloud?

En svamp moln är olycksbådande formation ofta ses i himlen efter en kärnvapenexplosion eller ett vulkanutbrott. En svamp moln hämtar sitt namn från att den liknar en verklig svamp, komplett med uppsvällda topp och en centraliserad stam. Efter avskaffandet av atombomber över de japanska städerna Nagasaki och Hiroshima, bilden av en svamp moln har blivit en grym symbol för förstörande effekt av kärnvapen. När en atombomb tappas över sitt mål , men det slog inte marken och exploderar. Detta skulle tvinga mycket av bomb destruktiva kraft ner i jorden, inte genom byggnaderna ovanför. Istället är en atombomb detonerade flera tusen meter upp i luften. Den kraft blast pulverizes omedelbart någonting i explosionen området i damm och skräp. Tiden, en boll av super heta gaser blanketter direkt på himlen, som destabiliserar den omgivande luften och skapar starka strömmar. Allt detta sker inom millisekunder av explosionen i sig. Den överhettad boll av gas utgör toppen av svamp moln som stiger i atmosfären. Samtidigt är damm och smuts dras uppåt som en kolumn med luft rusar in för att fylla den lucka som skapats av stigande eldklot. Detta är i huvudsak förfölja en svamp moln. Det finns liten eller ingen verklig vattenånga i en svamp moln, det är nästan helt består av damm och skräp. Så småningom kan dock vattenånga kombinera med resterna av en svamp moln till en dödlig form av radioaktivt regn kallas radioaktivt nedfall .

Som chef för svampen ökar i atmosfären, den så småningom når en punkt där luften ovan är mer stabil och mindre TILLGÄNGLIG. Detta gör att Fireball att sprida ut i alla riktningar, som utgör den mycket distinkta formen av en svamp moln. Konvektionsströmmar som skapats av eldklot som steg i luften också tvinga ytterkanterna av svamp molnet mössa krypa under och dras tillbaka till centrala stjälken.

A Mushroom Cloud allmänhet utgör endast när en stor mängd explosiv energi och värme frigörs. Ett fåtal stora konventionella bomber kan skapa små svamp moln under rätt förutsättningar, men i allmänhet endast händelser som kan producera en synlig svamp moln är ovan jord kärnsprängningar och stora vulkanutbrott. Lyckligtvis ska de flesta av oss kunna undvika upplever någon av dessa alternativ under våra liv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.