Vad är en Circumzenithal Arc?

En circumzenithal båge är en fascinerande atmosfäriska fenomen, som ibland kallas omvänd regnbåge, eftersom det vid första anblicken faktiskt likna ett bakåt eller upp och ner rainbow. Många observatörer miste om circumzenithal bågar, eftersom de är placerade direkt ovanför, astronomer citera circumzenithal båge som en annan orsak till att människor tittade upp mer, som om stjärnorna var inte tillräckligt. Till skillnad från en regnbåge, som finns mitt emot solen, en circumzenithal båge är centrerad kring zenit på himlen, och kan bara visas om solens vinkel är mindre än 32 grader.

För villkor som måste vara rätt för en circumzenithal båge till form, små, platta, får sex sidig iskristaller avbrytas högt på himlen att skapa ett fält av små prismor. Solen strålar in i iskristaller och reflektera genom dem, projicera en båge på himlen som om fullständig skulle cirkel zenit. Fullständigt cirkelformade circumzenithal bågar är sällsynta, men, de flesta bara tar upp en del av himlen, ser ut som ett leende och tittade ner från himlen. Den circumzenithal bågen kommer att kvarstå tills solens vinkel ändras, om inte vädret förändras dramatiskt. är färgerna på en circumzenithal båge också vänt sig från dem i en regnbåge, den violetta änden av skalan ligger närmare zenit på himlen, medan den röda serien är närmast jorden. Tekniskt sett är den röda varierar fortfarande på toppen av den båge, men eftersom den båge är omvänd, färgerna verkar upp och ner också. När du tittar på en circumzenithal båge, får observatörer märker sol hundar, en annan atmosfäriska fenomen, samt, i de förhållanden som råder för att möjliggöra bildandet av circumzenithal bågar är också optimala för sol hundar.

I de flesta fall kommer en circumzenithal båge under minst en halvtimme, och ibland mer, gott om tid att beundra och fotografera den vackra båge. De är vanligast i kallare klimat, där iskristaller tenderar att samla på himlen med överflöd, men de kan ses i tempererade områden också, särskilt under svalare väder. Precis som med en regnbåge, är det också möjligt att se en circumzenithal båge från insidan av ett flygplan, även om det kan vara svårt att skilja från en regnbåge tack vare det unika vinkel observatören ser det från.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.