Vad är Przewalski?

1881 reste Nikolai Przewalskis på stäpperna i Mongoliet för att sätta rykten om vilda hästar i vila. Till förvåning i världen, konstaterade Przewalskis verkligt vilda hästar som aldrig blivit domesticerade, och den unika hästar kom att kallas Przewalskis häst, efter mannen som upptäckte dem. Przewalskis häst är en fantastisk del av den genetiska historia hästar, eftersom det inte är genetiskt identisk med modern domesticerade hästar, men det är naturligtvis närstående. Många moderna hästar såsom norska fjordhäst dela uppenbara egenskaper med Przewalskis häst, vilket tyder på att hästar kan vara levande förfäder till moderna hästar.

Vid ett tillfälle i mänsklighetens historia, vilda hästar vandrade över större delen av Europa och Asien. De tillfångatogs för mat först, och sedan användes för ridning och arbete. Det är troligt att flera arter av vilda hästen fanns rikligt på en gång, men att mänskliga handlingar som valts ut för de mest fogliga och lätta att hemmastadd arter, vilket leder till utrotning av andra vilda hästar. Przewalskis utgör en viktig genetisk länk i mänskliga och hästar historia, och forskarna har studerat hästarna i ett försök att lära sig mer om domesticeringen av hästen. När Przewalskis häst först upptäcktes flera föl tillfångatogs och användes för att fastställa liten uppfödning i fångenskap lager. Ursprungligen var dessa försök misslyckades, och hästen visat sig svårt att hålla i fångenskap, till dess avel och höja föl fulländades i det tidiga nittonhundratalet. Även om detta gjordes främst för att skapa en intressant utställning för djurparker och privata samlingar, kan det ha räddat Przewalskis häst från att dö ut, eftersom rasen försvann strax efter att den upptäcktes, och den sista vilda Przewalskis häst dokumenterades på 1960-talet. Detta kan ha varit slutet på historien för Przewalskis, förutom att en holländska trion blev bekymrad över överlevnaden av rasen, och skapade grunden för bevarandet och skyddet av Przewalskis häst 1977. Stiftelsen syftar till att ansluta djurparker med överlevande populationer av hästen och skapar en stabil avelsprogram för att rädda Przewalskis häst. Efter koncentrerad insats, skickades en liten transport av Przewalskis hästar till Mongoliet 1992 och släpptes i ett naturreservat. Befolkningen verkar lyckas, vilket leder till hoppas att Przewalskis åter vandra vild i dess naturliga livsmiljö.

En Przewalskis häst visar dess relation till moderna hästar i utseende. Ytligt liknar Przewalskis häst en mycket tjock, ljusa mule. Hästarna har gula Dun rockar med mörk man och svans, accentuerat med en mörk ryggfena rand löper hela vägen ner på baksidan, och randiga ben. I manen av en Przewalskis häst är upprätt och saknar luggen. Också, trots de genetiska skillnaderna mellan Przewalskis häst och den moderna domesticerade hästen, de två kan korsa sig och höja avkomma. Av denna anledning är Przewalskis klassificerats som en underart av den moderna hästen, snarare än sin egen art.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.