Vad är Jacobson orgel?

Jacobsons organ ligger på taket i munnen på reptiler och däggdjur. Den Jacobsons organ kallas också vomeronasal orgel. Detta organ fungerar genom att känna av kemikalier exempelvis feromoner finns i lukter.

Feromoner är de kemikalier som en levande organism avger att organismer av samma art kan upptäcka. Vetenskaplig forskning har visat att växter, djur och insekter kommunicera på detta chemosensory sätt. Till exempel signalerar kvinnlig silkesodling potential kompisar genom att släppa feromon bombykol, först upptäcktes 1959 av Adolf Butenandt. När bin svärma, är det ett svar på andra bin som avger feromoner som ett larm.

Reptiler och däggdjur använda sina Jacobsons organ att uppfatta feromoner. Elefanter touch spetsarna på sina trunkar till sin Jacobsons organ att stifta sina chemosensory uppfattning om saker. Ett lejon använder sin Jacobsons organ för avläsning könshormoner, och ofta kommer att öppna sin mun för att sniffa på feromoner kände av sin Jacobsons organ.

Den Jacobson orgel också hjälper några djur uppfattar andra kemiska föreningar förutom just feromoner som avges mellan arter. Till exempel ormar hitta sina byten med hjälp av deras Jacobsons organ. En orm platser tungan på sin Jacobson, eller vomeronasal, orgel efter att ha tungan i luften. Ormen rör tungan på båda anläggningarna av Jacobsons organ att göra det möjligt att på ett korrekt sätt sitt byte. Anledningen ormar har en kluven tunga är så att tungan kan röra dessa depåer. Ju djupare gaffel i en ormtunga, använder mer ormen dess Jacobsons organ.

Ormar har en fullt fungerande Jacobsons organ, men människor och vissa arter av fladdermöss inte. Den vomeronasal organ utvecklas hos fostret, men sedan inte fortsätta att utvecklas fullt ut. Forskare har funnit att vissa människor kan ha åtminstone en delvis fungerande Jacobsons organ, men andra forskare enbart en fullt fungerande Jacobsons organ och räknas ha ett, så dessa resultat är kontroversiella.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.