Kan jag hålla en iller som husdjur?

Illrar är mycket nyfikna medlemmar av vessla familjen, och de har levt med människor i århundraden. Ursprungligen var tama illrar för att hjälpa människor bort råttor och kaniner, men de har också kommit att hållas som husdjur av människor som tycker om deras upptåg. Illrar gör stor sällskapsdjur, men bara för vissa människor: de kräver mycket tid och tålamod, och är inte lämpliga för personer som ofta är borta eller otålig. Eftersom illrar lever för fem till 10 år, är intresserade av att få en iller bör tänka noga innan du tar steget. Det första du bör kolla om du är intresserad av att få ett husdjur iller är om illrar är lagliga i ditt område. Många delar av världen har förbjudit hålla iller som sällskapsdjur, och medan vissa ägare vill trotsa lagen, kan det få dig i trubbel. I bästa fall, illern skulle konfiskeras och skickas till en kvinnojour, men din iller kan potentiellt dödshjälp genom intolerant brottsbekämpningen. Om illrar är olagliga i ditt område, skriv ditt ombud att föreslå att de skall legaliseras, tillsammans med övertygande argumenten för legalisering.

Illrar är intensivt nyfiken och illasinnade. Detta är huvudskälet till att folk får illrar: eftersom de gör förtrollande och engagerande husdjur. Men det innebär också att huset måste iller-proofed. De kan hamna i något litet hål eller skreva, och kan få mycket destruktiva när de är uttråkade eller nyfiken på något. Illrar ska klättra upp inuti soffor, vessla sig in box resårmadrasser, och springa fram under fötterna när du minst anar det. Frestande hål måste tätas, växter måste vara i en nej-iller zon, och du måste vara ständigt medvetna om potentiella risker för din iller.

De flesta illerägare använda burar för att begränsa sina husdjur på natten eller när de inte är hemma, illrar behöver mycket motion. Illrar bör ges ut i minst två timmar per dag, även om mer tid utanför är mycket bättre för iller. Den släpps ut ger illern en chans att utöva, utforska och leka: och illrar tycker om att spela. Förutom att hålla ett lager av leksaker, bör du också vara beredd att stoja med ditt husdjur för minst en halv timme på morgonen och kvällen.

Illrar använder skräp boxarna, men det kräver träning och tålamod. Eftersom de har en kort uppmärksam, stationering många skräp boxarna runt huset i händelse av olyckor är en utmärkt idé. Se till att din iller har tillgång till rikligt med näringsriktig iller eller hög kvalitet katt mat och vatten i stora skålar som inte kan vältas eller släpas runt huset. Om du håller illrar underhöll med en rik miljö, kommer de att belöna dig med år av nöje.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.