Har Cobras Really Spit Venom?

bild av en kobra spottar giftig gift över stora avstånd är ganska arrestera, och tyvärr sant. Cobra sprayer faktiskt sitt gift, med hjälp av muskelsammandragningar och processen med andningen. Även om detta kan betraktas som semantiska spetsfundigheter, är att spotta i själva verket en helt egen biologiska aktivitet, där musklerna i munnen i en serie av rörelser som förorsakas av ämnen från insidan av munnen. Tanken att Cobras spotta gift är utbredd över hela världen, mycket till frustration av Herpetologists. För våra syften i denna artikel kommer vi att kalla det "spotta", eftersom "spraya" giftet inte riktigt gör rättvisa åt verksamheten.

Alla ormar betraktas som spottkobror är i släktet Naja . Dessa Cobras spotta gift, eller åtminstone verkar, när de hotas eller försöker stänga av en angripare. Som med giftet från andra giftiga ormar, Ämnet är irriterande för slemhinnorna och kan förgifta någon om den tränger igenom huden. När Cobras spotta gift på bar hud, kommer offret lider inte så länge det inte finns några öppna sår på huden för giftet att penetrera. Den process genom vilken det framgår att kobra spotta gift börjar med muskelsammandragningar ovanför huggtänder, som tvingar giftet i en grop område i huggtänderna. Samma muskler som används i icke-spottkobror att pumpa gift i sitt byte efter att de har bitit ner. Eftersom giftet börjar gå ur huggtänder bildar det en liten droppe. När droppen former, cobra andas, vilket skapar en plötslig pust av luft som driver giftet utåt, ibland på ett avstånd upp till tre meter (en meter). Med tanke på allt att döma kommer folk att tro att Cobras spotta gift, men giftet aldrig kommer in i munnen på cobra innan det drivs utåt. Förutom att kunna avge en attack med sitt gift , spottkobror är också väl kan använda sina huggtänder. I vissa fall, kobra spottar gift i ögonen av rovfåglar inaktivera bytet djuret så att cobra kan röra sig närmare med dess enorma tänder. I andra, kobra spottar gift som en försvarsmekanism för att varna en potentiell predator att Cobra är farlig, eller att distrahera rovdjur med brännande smärta i ögonen, bör giftet landet i dess ögon.

Om du stöter på en spottande kobra i naturen, är den bästa åtgärden att vara lugn. Kom ihåg att giftet bara kan skada dig om den tränger igenom huden eller kommer i kontakt med dina slemhinnor. Använd en arm för att skydda dina ögon när du sakta rör sig bort från ormen, och när du är utom räckvidd, känn dig fri att gå snabbare. Cobras spotta gift om de känner sig hotade eller attackerade, men de kommer inte att delta i ett oprovocerat angrepp, ormen kommer förmodligen att vara så olycklig att se dig som du är att se det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.