Why Do hankatter Spray urin?

Även katt och kastrerade hankatter kan spray urin, un-kastrerade hankatter är mest sannolikt att engagera sig i detta beteende. För att bättre förstå beteendemässiga aspekter av katter som spray urin, bör man skilja mellan besprutning urin och kissar någon annanstans än kattlådan. Hankatter kommer troligen att spraya urin som ett svar på en rädsla eller frustrerande situation, för att markera sitt territorium eller att tillkännage sin sexuella tillgänglighet. Det är mycket vanligt att un-kastrerade hankatter att spraya urin låta andra katter vet att han är redo att para sig. Hanen katten sprutar urin som en normal reaktion på könshormon som utvecklas i kroppen vid ungefär sex månaders ålder. Om en hona katt någonsin kommer att spraya urin i hennes liv, hon brukar oftast gör det om hon är i värme för att attrahera en manlig katt.

Territoriellt besprutning kan uppstå som en reaktion på stress om förlora område, till exempel när ett nytt djur kommer in i hemmet. Det är vanligt att hankatter att spraya urin ofta när de befinner sig i en multipel katt hushåll. Precis som det är normalt för katter att klia som ett sätt att hävda sitt territorium, är det också normalt för dem att spraya urin för att markera vad de krav som deras. Ibland kan en katt kommer spray urin på vissa poster av ilska eller frustration. Om en katt plötsligt ensam kvar efter att ha använts att spendera största delen av sin tid med människor eller andra katter, får han reagera genom besprutning urin. Det handlar egentligen inte om vedergällning, men är en katt normala reaktioner på förändringar och stress. Om en katt blir rädd som om en stor hund plötsligt går med i hushållet, kan han reagerar också genom att spraya urin.

En katt inte spraya urin mot golvet som han skulle när man kissar regelbundet. Istället kommer sprayen riktas mot en vägg eller andra föremål. Om katten kattlådan är smutsig, kan han kissa ner på en matta eller annan yta. Det är inte detsamma som spraya urin.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.