Vad orsakar Sky ska titta Blue?

En av de eviga frågorna länge tyckt OANSVARIG är vad som orsakar himlen att se blå. Moderna vetenskapen och förståelsen av ljusvågor har lämnat ett svar, även om många felaktiga svar är fortfarande populära. Vad orsakar himlen att se blå är resultatet av elektromagnetisk spridning, med hjälp av ljuset från solen och partiklarna i jordens atmosfär.

För att förstå vad som orsakar himlen att se blå måste du förstå hur ljusvågor arbete. En lätt våg är en vibrerande fält av energi som sprids i vågor. Avståndet från en våg till nästa kallas våglängd, och bestämmer färgen på ljuset. Ljuset från solen innehåller alla olika färger, allt blandas samman till ett vitt ljus som färdas i en rak linje tills den stöter ihop någonting. Beroende på objektet man stöter ihop, kan ljuset delas in i olika längder av ljusvågor. Kortaste ljusvågor motsvarar blå och lila färger, som också har den mest innehöll energi och den högsta frekvensen. När en ljusvåg träffar en gas partikel, till exempel sådana som bildar atmosfären runt jorden, kan partikeln absorbera en del av energin i vågen. Oavsett energi partikeln absorberar utstrålar eller speglar. Eftersom de har den högsta frekvensen är blå ljusvågor mycket oftare absorberas än långsammare, mindre energisk följeslagare.

Rayleigh-spridning, en process uppkallad efter den engelska forskare som upptäckte det, beskriver vad som orsakar himlen att se blå. På grund av mikroskopiska texturer på ytor av atmosfärens partiklar, det blå ljuset absorberas inte bara stråla eller återspeglar i en riktning, skjuter bort det i alla möjliga riktningar. Som ni ser på himlen, du ser spritt ljus som studsar runt i atmosfären.

Rayleigh-spridning även beskriver varför himlen verkar ljusare i färg mot horisonten. Eftersom du tittar på himlen mycket längre bort, är de lätta vågor passerar mer luft att komma till dig. Ju längre bort du ser, desto mindre koncentrerad till spridningen blir, orsakar ljusare blå nyanser nära kanten av horisonten. Om du undrar varför, vid soluppgång eller solnedgång, blir himlen röd och orange, detta är också en scattering process. När solen är nära horisonten, måste det passera genom mycket mer atmosfär. Som det gör, desto längre ljusvågor som passerar tunnare skikt i atmosfären är de enda vågorna inte vara helt sprids av spridningen. Längre ljusvågor make up orange och röda färger, så det är ljuset som blir synligt vid soluppgång och solnedgång.

Popular falska förklaringar tyder på att himlen är blå beror på att ljuset reflekterar bort av den blå oceaner. I själva verket fungerar det tvärtom. Vad orsakar havet för att titta blått är samma sak som gör att himlen att se blå. Havet avspeglar färgen på himlen, så om himlen är utspridda blått ljus, partiklar i havet kommer att få och scatter mestadels blått ljus.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.