Vad är en försöksodling?

En experimentell gård är en gård som används för att bedriva forskning i lantbruksuniversitet. Universitet som erbjuder jordbruks kurser kan ha en försöksodling fästa vid sina anläggningar och oberoende forskning organisationer kan också fastställa experimentella anläggningar. Målet med en försöksodling är att tillhandahålla en plats som kan användas för att testa nya idéer och tekniker innan du frågar jordbrukssamhället att överväga att anta dessa tekniker.

Även om människor har experimenterat med jordbruket i tusentals år, har begreppet en försöksodling inte riktigt igång förrän på 1900-talet, då ett mer vetenskapligt förhållningssätt till jordbruket antogs. Forskarna ville ha en kontrollerad miljö för att utföra olika tester, och idén om försöksodling föddes. Idag kan experimentella anläggningar finns på många platser, i ett brett sortiment av klimat, och ett brett utbud av forskningen bedrivs på sådana anläggningar. P

Experimental gårdar används ofta för att testa nya grödor såsom hybrider och genetiskt modifierade grödor innan de släpps till allmänheten, med tanke på att utveckla starka, högavkastande grödor. Nya jordbruksutrustning, kemikalier och jordbruksteknik kan även testas på en försöksodling. Fälten vid dessa anläggningar ofta liknar ett lapptäcke med olika tester som görs på grödor av intresse i olika zoner på gården. Frågor som markberedning, kan användning av växthus, och så vidare också undersökas om en försöksodling.

Många gårdar har ett visst ekologiskt område också, så att forskare kan använda ekologiska produktionsmetoder, och några har en fungerande anläggning som är avsedd att efterlikna gårdarna på 1900-talet, komplett med husdjur, handgjorda verktyg och äldre odlingstekniker som kan vara av historiskt intresse. Andra speciella områden på en försöksodling kan omfatta delar av förorenad mark i syfte att testa växter som kan användas i phytoremediation, tillsammans med laboratorier som inrymmer vetenskaplig utrustning som kan användas för ingående undersökningar och analyser.

Förutom att vara användbar för grödor, kan experimentella anläggningar också vara praktiskt för trädgårdsmästare. Vissa trädgårdsskötsel publikationer behålla experimentella gårdar att leka med prydnadsväxter, så att de kan utfärda rapporter för sina läsare om härdighet och vanor tillväxt av olika växter. Trädgårdsmästare kan också använda en försöksodling för att skapa presentation utställningar av särskilda landskapsarkitektur stilar, allt från formella trädgårdar till trädgårdar som är konstruerad för tuffa klimat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.