Vad är en Cold Blooded Animal?

växelvarma djur (ectotherms) är djur som inte har en intern mekanism för reglering av kroppstemperatur, förlitar sig i stället på solenergi fångas av miljön. Reptiler, groddjur och fisk är exempel på kallblodiga djur.

Reptiler ofta sola sig på en sten för att absorbera värme som omvandlas till energi. Värmen ökar metabolismen av djur som resulterar i en aktiv period. Om vädret är för varmt, kan djuret gräva ner sig i sanden, söka skugga, hitta en ihålig eller någon annan sval skydd. På detta sätt beteendevetenskaplig instinkter reglera kroppstemperaturen inom acceptabla parametrar. Som omgivande temperatur sjunker, avtar djurets ämnesomsättning för att spara energi. I förhållande till sin miljö, groddjur och fiskar har liknande beteenden. En groda som blir för varmt på den leriga stranden av en flod kommer antingen gräva ned sig i den mjuka jorden eller söka en svalare plats i vattnet. Fisk ändrar djup att reglera sin temperatur, söker Cooler djupare vatten eller varmare vatten närmare ytan. Eftersom växelvarma djur inte används internt genererad energi för att reglera kroppstemperaturen, kräver de mycket mindre energi än varmblodiga djur. Varmblodiga djur (endotherms) som däggdjur och människor, har interna mekanismer som upprätthåller en uppsättning kroppstemperatur oberoende av den omgivande temperaturen på omgivningen. Denna självreglering kräver enorma mängder energi som erhålls genom täta måltider för att "foder ugnen. " Växelvarma djur som ormar får endast begära en måltid var flera veckor. Som ett resultat växelvarma djur trivs i avlägsna områden som små öar och öknar där maten är för knapp för att stödja varmblodiga djur.

hjärnor växelvarma djur som tenderar att vara mindre komplexa, kräver mindre energi. Vid ett tillfälle utgick dinosaurier var långsamma, dumma växelvarma djur. Nyare forskning visar att många arter av dinosaurier som den ökända T-Rex (tyrannosaurier Rex) var flott-of-fots och mycket intelligent, vilket vissa forskare att hypotes att dinosaurier var varmblodiga, även om detta ämne är kraftigt omdebatterad.

växelvarma djur kan göra fantastiska saker som en följd av deras fysiologi. Till exempel i vinter kommer en trä lövgroda gräva ner sig i några inches av smuts eller blad, och fryser nästan fast med jorden. Hjärta och hjärna fungerar upphöra och ögon grodan tur en död mjölkvit. Det verkar fast som en Ice Cube, men otroligt när temperaturen värmer grodan kommer tillbaka till livet som det tinar. Dess hjärna och hjärta sparka in på en rivstart i resten av kroppen och till slut humle glatt iväg. Forskning visar att stärkelse konsumeras just innan stasis perioden omvandlas till blodsocker eller glukos, vilket gör det svårare för vätskan i cellerna i grodan att kristallisera, agerar som ett slags biologiskt frostskyddsmedel. Eftersom cellerna aldrig frysa, gör det möjligt för Skogsgroda att tina utan skador.

Andra arter av grodor överleva månaders torka genom att gräva sig och ange ett tillstånd som kallas estivation (eller aestivation), beläggnings när regnar. Om de ligger helt vilande i flera månader, dessa fantastiska växelvarma djur inte förlorar muskelmassa. Forskarna tror att en ökad förståelse av denna förmåga skulle kunna leda till tillämpningar inom hälso-och rymdfart.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.