Vad är det sjätte Mass Extinction?

sjätte massutdöende, även kallat sjätte Extinction eller Holocene utdöendet i ett pågående utdöendet begås av människor. Det började omkring 50. 000 år sedan, då den moderna människan först lämnade Afrika. Sedan dess verkar det ha varit något annat än kaos. Minst 20. 000 arter har dött ut i händerna på människor, och kanske mycket mer. Landlevande arter har haft det värst, eftersom det var där människans påverkan är starkast.

Först från cirka 50. 000 till 20. 000 år sedan tiotals arter av Megafauna-stora djur som mammutar, saber-tandad tigrar, gick Jättevarg, grotta bär, och många andra-utdöd kort efter att människor börjat flytta in på deras territorium. Dessa kallas pleistocen megafaunal extinktionerna, och utgör den första fasen av sjätte Mass Extinction. Klimatförändringen är ibland fram som en orsak till deras utrotning, men detta argument står lite i vikt, eftersom de aktuella djuren överlevde många glaciärer och mellanistider perioder innan man dö snart efter ankomsten av människor, som råkade inträffa kort tid efter utgången av den senaste istiden.

Sjätte massutdöende inträffade som människor sprids från kontinent till kontinent. Först i Eurasien, sedan i Australien, sedan i Amerika. Precious arter, såsom Elefantfåglar Madagaskar och Haasts Eagle i Nya Zeeland har gått utdöd relativt nyligen, omkring 1500 f. Kr. , efter ankomsten av europeiska upptäcktsresande. Även djur som hade obehagliga kött, liksom Dodo av Mauritus dödades, mest för idrotten. Ohjälpsam speciellt för ö djur är deras fogliga temperament, ett resultat av levande under tusentals eller miljontals år utan större rovdjur.

Sjätte massutdöende har framför allt snabbare under de senaste 60 åren, från mitten av 20th Century och i det 21. Förstörelse av livsmiljöer och införandet av invasiva arter som råttor, hundar och katter har resulterat i massutdöende för många djur, särskilt arter på öar. Dessa arter, uppfödda i den hårda konkurrensen av Continental liv, avsändar lätt arter på öar. Utrotning program av invasiva arter genomförts helt nyligen, har bara under de senaste decennierna, konserverade vissa arter på gränsen till utrotning.

På många sätt, den sjätte Mass Extinction är annorlunda än de föregående fem massa utdöenden. Till exempel är den sjätte massutdöende den första kända massutdöende kunna orsakas av en art, särskilt en enda art, snarare än genom abiotiska naturliga orsaker såsom vulkanism eller asteroidnedslag. Det är också karaktäriseras av sin relativt snabb tidsplan för genomförandet av åtgärder, särskilt när de gäller de senaste 60 åren. Även om vissa massa utdöenden inträffade 10. 000 år eller mindre och krita-tertiär utrotas som utplånade dinosaurierna skedde mycket snabbt, är det sjätte massutdöende snabbare än de flesta andra. Om vi vill stoppa denna sjätte massutdöende, måste vi göra bevarande högsta prioritet, vilket återspeglar det i våra handlingar och röster.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.