Vad är den arktiska tundran Biome?

tundran ligger mellan 55o och 70o latituden, med den kallaste, torraste och mest brutala förutsättningarna för liv på jorden. Den yngsta Biome, bildades bara 10. 000 år sedan, sträcker bleakly över en platt, trädlösa landskapet. Tundra tas från det finska ordet tunturia, som betyder "karga marken. " Delar av Grönland, norra Kanada, och Polar mössa hör till den arktiska tundran. Ett lager av permafrost täcker marken i det arktiska delarna av norra kontinenter. Ett aktivt lager av permafrost kan delvis tina under några månader under milda somrar, men den inaktiva lagret är permanent frusen. Om låg nederbörd och lite solljus var inte nog för att avskräcka växtlighet hindrar permafrosten växternas rötter når långt under jord. Marken har vissa näringsämnen med organiskt material bidrar kväve och regnet gör fosfor. Under den förkortade två månader växtsäsong mossa, lav, blåsippor och några blommande växter med grunt rotsystem klarar av att växa. De lever på bara 6-10 inches (15-25 cm) av regn per år.

Animal biologiska mångfalden är förståeligt låg i ett område med en oändlig vinter och dålig dager. Jätte däggdjur, liksom myskoxe och isbjörn dryga ut en levande på grund av speciella anpassningar. Deras päls är tjock och vattentät, deras luktsinne akut. Fjällräven inte ens behöver övervintra eftersom det tål mycket låga temperaturer. Näbbmöss och harar rusa från hålor för att ge mat till fjälluggla.

Konstigt nog har de Tundra en sällsynt ekologi som gör den till en "kolsänka". Detta innebär att Tundra bort koldioxid från atmosfären eftersom den absorberar mer av gasen än den skapar. Avsaknaden av mycket biomassa innebär att det finns lite organiskt förfall. Minska mängden koldioxid som bidrar till att bekämpa det växande hotet om global uppvärmning, som redan har skadat Arktis som smältande glaciärer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.